GRČKA UVODI "ZLATNE VIZE" ZA STRANCE: Evo šta to tačno znači i koji su sada USLOVI ZA DOBIJANJE

Autor:

Biznis

14.09.2024

20:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grčki premijer Kiriakos Micotakis predstavio je ambiciozan program

GRČKA UVODI "ZLATNE VIZE" ZA STRANCE: Evo šta to tačno znači i koji su sada USLOVI ZA DOBIJANJE

Foto: shutterstock

Grčki premijer Kiriakos Micotakis predstavio je ambiciozan program pod nazivom "zlatne vize" koji ima za cilj privlačenje preduzetnika da ulože u startape u Grčkoj.

Ova inicijativa omogućava dugoročni boravak onima koji investiraju minimalno 250.000 eura, što predstavlja značajan korak ka podsticanju preduzetništva u zemlji. Ova vest je saopštena tokom otvaranja 88. Međunarodnog solunskog sajma, gde je premijer izneo i druge mere za jačanje ekonomije i podršku građanima.

Povećanje penzija i plata

Republika

Foto: Shutterstock

Povećanje plata i penzija u Grčkoj

 

Jedna od ključnih inicijativa premijera Micotakisa je povećanje penzija i plata državnih službenika, što ima za cilj poboljšanje finansijske situacije građana sa niskim primanjima. Ova mera predstavlja značajan korak ka unapređenju socijalne sigurnosti u zemlji.

Podrška roditeljima

Premijer je takođe najavio poreske olakšice za vlasnike kuća koji iznajmljuju prazne nekretnine, što bi trebalo da doprinese rešavanju problema stanovanja, posebno u turističkim područjima. Pored toga, Micotakis se obavezao da će povećati finansijsku podršku roditeljima, kao odgovor na zabrinutost zbog smanjenja nataliteta.

Turističkih naknada

Republika

Foto: Shutterstock

Grčka uvodi "zlatne vize"

 

Premijer Micotakis istakao je planove za regulaciju tržišta nekretnina, uključujući povećanje poreza za kratkoročni zakup i uvođenje ograničenja za nove nekretnine za kratkoročni zakup u određenim atinskim naseljima. Takođe, najavljeno je povećanje lučkih naknada za brodove za krstarenje tokom leta, sa ciljem da se prihodi iskoriste za poboljšanje infrastrukture u turističkim područjima, poput popularnih destinacija Santorini i Mikonos.

Ove najave premijera naišle su na različite reakcije, a sindikati su već pozvali na proteste u Solunu, ističući zabrinutost zbog rasta troškova života i neadekvatnih plata. S obzirom na kompleksnost ekonomskih izazova, očekuje se da će ove mere biti predmet intenzivnih rasprava u javnosti i političkim krugovima Grčke.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading