DEMANTI MINISTARSTVA: Najoštrije osuđujemo navode ekološkog aktiviste Dragana Simovića da će u Srbiji biti otvoreno 150 rudnika

Autor:

Biznis

20.08.2024

10:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Apelujemo na medije da pre prenošenja informacija koje nemaju utemeljenje niti su potkrepljene relevantnim podacima iste provere sa nadležnim institucijama"

DEMANTI MINISTARSTVA: Najoštrije osuđujemo navode ekološkog aktiviste Dragana Simovića da će u Srbiji biti otvoreno 150 rudnika

Foto: Printscreen

Ministarstvo rudarstva i energetike najoštrije demantuje navode ekološkog aktiviste Dragana Simovića koje je izgovorio na protestu u Ivanjici - da će u Srbiji biti otvoreno najmanje 150 rudnika

Kao što je Ministarstvo rudarstva i energetike više puta urgiralo, još jednom apelujemo na sve u javnom prostoru, aktiviste, političare i medije, da ne šire neistine u vezi sa otvaranjem na desetine i stotine rudnika širom Srbije.

Po pitanju otvaranja rudnika, treba napomenuti da samo geološka istraživanja metaličnih mineralnih sirovina traju duži niz godina i ista predstavljaju veliki rizik za investitore, jer se ne može sa sigurnošću pretpostaviti da li će doći do pronalaska ležišta, a kamoli do otvaranja rudnika.

Dug je put od istraživanja, pronalaska ležišta, njegove verifikacije a onda i ishodovanja neophodnih dozvola za eksploataciju. Već u prvom koraku da bi se ishodovalo odobrenje za istraživanje, potrebno je pribaviti uslove Zavoda za zaštitu prirode i Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Tim uslovima se definišu ograničenja pod kojim se mogu vršiti istraživanja i uopšte da li se mogu vršiti. Ako višegodišnja istraživanja rezultiraju pronalaskom ležišta, sprovodi se postupak verifikacije rezervi mineralnih sirovina. Ukoliko se investitor odluči za ishodovanje neophodnih odobrenja za vršenje eksploatacije, potrebno je da izradi investiciono-tehničku dokumentaciju i pribavi čitav niz mišljenja i uslova, kao i saglasnosti drugih republičkih organa, a pre svega onih koji se odnose na zaštitu životne sredine, vodoprivrede, u pogledu usaglašenosti sa prostorno planskom dokumentacijom, protiv požarne zaštite, kulturnog nasleđa i dr. Tek nakon obrade predhodno navedne dokumentacije i akata, i ukoliko su ispunjeni svi uslovi može se odobriti vršenje eksploatacije.

Od 2003, zaključno sa 2024. godininom samo je otvoren jedan rudnik metala - Čukaru Peki kod Bora. Po sličnoj dinamici za otvaranje 150 rudnika trebalo bi oko 3.000 godina. Toliko o istinitosti izrečenih navoda. Naglašavamo, otvaranje rudnika je višedecenijski proces.

Apelujemo na medije da pre prenošenja informacija koje nemaju utemeljenje niti su potkrepljene relevantnim podacima iste provere sa nadležnim institucijama, u ovom slučaju Ministarstvom rudarstva i energetike kako bi se sprečilo širenje panike i zbunjivanje građana Republike Srbije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (15)

Loading
milica

20.08.2024 10:54

Lazov obican!

Faber

20.08.2024 11:04

Da je ovo srednji vek razumeo bih ovako ludačke laži koje se puštaju u mase. Ali u 21. veku da izađeš pred masu sa ovakvim brojkama to je neverovatno.

Strahinja

20.08.2024 11:05

Ma izmišljaju koješta, bolesni su.

Gordana

20.08.2024 11:05

A sta drugo ocekivati od nazovi ekoloskog aktiviste nego sirenje dezinformacija i laznih tvrdnji.