Uz podršku RBH Privredne komore Srbije, dobavljači se uspešno usklađuju sa novim propisima

Autor: Promo

Biznis

17.08.2024

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Društveno odgovorno poslovanje ključ uspešnosti kompanija

Uz podršku RBH Privredne komore Srbije, dobavljači se uspešno usklađuju sa novim propisima

Foto: Tanja Lindel

Responsible Business Hub (RBH) Privredne komore Srbije (PKS) pravi je partner i podrška kompanijama, koje učestvuju u dobavljačkim međunarodnim lancima, da svoje poslovanje prilagode propisima i zahtevima u pogledu zaštite životne sredine i ljudskih prava. Tek nešto više od godinu i po dana od osnivanja, kroz programe i edukacije ovog servisnog centra prošlo je preko 350 privrednika iz oko 250 kompanija i to najviše iz sektora metaloprerađivačke delatnosti i automobilske industrije. Od jeseni u RBH najavljuju nove radionice u skladu sa potrebama i zahtevima privrede.   

- Svakodnevno nam pristižu zahtevi koji se odnose na učesnike u lancima snabdevanja, kako od strane Evropske unije, tako i ino kupaca kao deo zahteva kroz dobrovoljni pristup odgovornom poslovanju. Jedan od programa koji ćemo pokrenuti od novembra jeste i ’Obuka za energetski pregled’, neizostavan prvi korak u procesu registrovanja potrošnje energije u proizvodnji i preduslov za dalje aktivnosti na uštedama i energetskoj efikasnosti - ističe Tanja Lindell,  pomoćnica direktora Sektora udruženja privrede PKS.

Republika

Foto: Tanja Lindel

 

Da bi kompanija, po njenim rečima, imala tačne podatke gde je najveća potrošnja energije, energetski pregled je upravo ono što može da ukaže na ključne uštede, da ideju i smernice menadžmentu za investicije u nove mašine, zamenu postojećih energenata novim ili prelazak na neki od obnovljivih izvora energije.

- Organizovaćemo i obuke za upravljanje ugljenikom, tačnije obuke za proračun korporativnog karbonskog otiska za predstavnike kompanija i to za nekoliko industrija u zasebnim radionicama - najavila je predstavnica PKS.

Republika

Foto: Tanja Lindel

 

- Responsible Business Hub je otvoren za sve naše kompanije da nam se obrate i predlože neku od novih tema važnu i efikasnu za unapređenje saradnje sa kupcima, a za koju nemaju samostalno dovoljno znanja. Rado ćemo organizovati nove treninge i edukacije koje mogu da unaprede konkurentnost i povećaju kredibilitet naših lokalnih lanaca snabdevanja - poručila je Lindell.

Podseća da je RBH početkom 2023. godine pokrenula PKS uz podršku Nemačke razvojne saradnje u Srbiji koju sprovodi GIZ, a da je obrađeno niz oblasti važnih za domaće kompanije, izvoznike na tržište Evropske unije. Sve je primetnije povećanje zahteva koji se stavljaju pred kompanije u lancima snabdevanja ne samo na direktne dobavljače već i dublje u lancu snabdevanja, tj.na mala i srednja preduzeća.

Republika

Foto: Tanja Lindel

 

- Teme kojima smo se do sada bavili bili su socijalni pregledi kompanija sa posebnim akcentom na dobavljače u automobilskom sektoru. Upravo u ovom sektoru smo organizovali prvu obuku za konsultante prema novom standardu koji je donelo Udruženje automobilske industrije Nemačke -  Responsible Supply Chain Initiative(RSCI) i koji će u narednom periodu sve više kupaca iz Nemačke u sektoru automobilske industrije zahtevati od svojih dobavljača. Naši konsultanti trenutno rade sa šest domaćih kompanija i spremaju ih za proveru po ovom standardu - rekla je predstavnica PKS.

Jedna od tema koja je obeležila ovu godinu je svakako CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism) direktiva koja je stupila na snagu 1.oktobra prošle godine. U RBH-u je organizovana radionica „CBAM-Kako pripremiti izveštaj?“, koju je do sada pohađalo oko 220 kompanija u Srbiji i još 40 u Bosni i Hercegovini. Interesovanje za ovu radionicu je veliko, jer je regulativa nova, a od 2026. godine kreće i finansijska obaveza za proizvode koji su na spisku. 

Republika

Foto: Nikola Đorđević

Tanja Lindel

CBAM - Mehanizam prekograničnog usklađivanja (cene) uglјenika je instrument politike zaštite životne sredine EU koji predviđa primenu istih troškova uglјenika na uvezene proizvode kao što bi nastali kod postrojenja koja rade u Uniji. 

Karbonski otisak je još jedna relativno nova tema u Srbiji, posebno za mala i srednja preduzeća, ali se sve više javlja kao uslov od strane ino kupaca, kao i banaka. RBH je razvio mrežu obučenih konsultanata koji su kao deo programa obuke pružili uslugu besplatnog merenja karbonskog otiska za oko 50 kompanija. Ove kompanije sada imaju osnovu za dalje aktivnosti na smanjenju svojih emisija. To je upravo i tema kojom ćemo se baviti u narednom periodu, najavila je Lindel. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading