NEMAČKA NA IVICI AMBISA! Ekonomija pred pucanjem, troškovi rada sve veći, INFLACIJA HARA ZEMLJOM, da li je vreme za bežanje?

Autor:

Biznis

10.07.2024

13:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo utiče i na veliki broj ljudi sa Balkana, koji rade u Nemačkoj.

NEMAČKA NA IVICI AMBISA! Ekonomija pred pucanjem, troškovi rada sve veći, INFLACIJA HARA ZEMLJOM, da li je vreme za bežanje?

Foto: shutterstock/ilustracija emit 24

Gradilište

Istraživanje Instituta za makroekonomiju i ekonomska istraživanja (IMK) o troškovima rada u Nemačkoj i Evropskoj uniji otkriva značajan porast troškova rada u nemačkom privatnom sektoru.

Prema ovom istraživanju, troškovi rada u Nemačkoj su porasli pet odsto, dostigavši prosečnih 41,90 evra po radnom satu. Ovi troškovi obuhvataju sve troškove poslodavca za sat rada zaposlenog, uključujući plate, socijalne naknade, osiguranje, naknadu za prevoz i vanredne isplate poput prazničnih bonusa.

Troškovi rada u poređenju sa drugim zemljama

Iz istraživanja IMK proizlazi da su nemački troškovi rada na petom mestu u Evropskoj uniji, sa značajno većim troškovima u zemljama poput Luksemburga, Danske i Belgije. Sa druge strane, poslovanje je najjeftinije u Bugarskoj i Rumuniji, gde sat rada zaposlenog košta 9,20, odnosno 10,80 evra. U Mađarskoj je ova cifra 13,30 evra. Prosečni trošak rada u Evropskoj uniji lane iznosio je 31,60 evra, što predstavlja povećanje od 5,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Povećanje plata i uticaj na inflaciju

Istraživanje takođe sugeriše da se očekuje dalje značajno povećanje plata, a naučni direktor Instituta Sebastian Dulin opisuje relativno naglo povećanje cene rada u Nemačkoj kao "relativno neproblematično". On ističe da bi bez ovog povećanja inflacija prethodne dve godine trajno smanjila kupovnu moć stanovništva, što bi imalo značajan uticaj na domaću privredu.

Poređenje sa drugim zemljama EU

U poređenju sa drugim članicama Evropske unije, stopa rasta troškova rada u zemljama poput Poljske, Mađarske, Rumunije, Hrvatske i Bugarske bila je znatno veća, dostižući od 13,9 odsto u Hrvatskoj do 17,3 odsto u Mađarskoj i Rumuniji.

Iz svega navedenog proizlazi da su troškovi rada u Nemačkoj i Evropskoj uniji značajno porasli, ali da su i dalje znatno veći u odnosu na druge zemlje. Očekuje se dalje povećanje plata, a njihov uticaj na inflaciju i domaću potražnju biće predmet pažljivog praćenja u narednom periodu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Zoran

11.07.2024 06:57

Jedino da bežimo tamo, pošto se u tim okolnostima mi dobro snalazimo.