OVA KOVANICA OD 1 EVRA VREDI ČAK 650 EVRA! Možda je imate u novčaniku, a da to i ne znate

Autor:

Biznis

03.07.2024

15:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoji i nekoliko posebnih detalja koji ove kovanice čine pravom investicijom.

OVA KOVANICA OD 1 EVRA VREDI ČAK 650 EVRA! Možda je imate u novčaniku, a da to i ne znate

Foto: pexels.com

Postoji nekoliko vrsta štamparskih grešaka na kovanicama. Neke od njih su takozvano prženo jaje, "rotacija marke" i "pogrešna planeta".

Stručnjaci razlikuju više vrsta kovanica.

Postoje kolekcionarske i one u opticaju, ali i kovanice koje se ponekad mogu pomešati s onim u opticaju. Vredne, odnosno kolekcionarske, kovanice su u opticaju i izdaje ih Dojč bundesbank, a prigodni novčići su takođe regularno sredstvo plaćanja, ali ih je bolje ne koristiti jer imaju znatno veću vrednost. Naime, postoji nekoliko posebnih detalja koji ove kovanice čine pravom investicijom.

Republika

Foto: Patrick Scheiber/Kegler / imago stock&people / Profimedia

 

 

Foto:  

Na primer, određeni novčić od jednog evra može da vredi čak 650 evra. Mnogi su možda već imali ovaj vredan novac u rukama, a da to nisu primetili.

Ako na kovanici primetite nešto neobično, svakako je detaljnije pregledajte. Moguće je da posedujete izuzetno vredan primerak, kažu stručnjaci. Naime, štamparska greška na novčićima, poznate kao kovanice sa pogrešnim reljefima, mogu značajno povećati njihovu vrednost.

Postoji nekoliko vrsta ovih grešaka. Jedna od najčešćih je takozvano prženo jaje, kod koje je unutrašnjost kovanice pomaknuta izvan centra. Ovi novčići obično vrede oko 100 evra i relativno su lako prepoznatljivi. Međutim, ako je naličje kovanice okrenuto naopako, radi se o "rotaciji marke", a takva kovanica može vredeti oko 200 evra, ali ova greška je prilično retka.

Jedna od najneobičnijih štamparskih grešaka je "pogrešna planeta". Ova izuzetno retka kovanica iz Minstera ima reljef kovanice od dva evra na ploči od jednog evra.

Svako ko u novčaniku pronađe ovakav primerak može od kolekcionara dobiti i do 650 evra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading