DA LI NAS POSLE NEVREMENA OČEKUJU PAPRENE CENE NA PIJACAMA? Stručnjak otkriva: JEDNA STVAR JE UTEŠNA!

Autor:

Biznis

03.07.2024

14:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Voće, povrće i žitarice stradali su nakon grada, pljuskova i olujnog vetra!

DA LI NAS POSLE NEVREMENA OČEKUJU PAPRENE CENE NA PIJACAMA? Stručnjak otkriva: JEDNA STVAR JE UTEŠNA!

Foto: Beoinfo, Freepik/starline on freepik, Infobiro

Nevreme koje je prethodna dva dana paralisalo Srbiju i region pričinilo je materijalnu štetu, kako na građevinskim objektima tako i na poljoprivrednim usevima. 

Samo juče Centar za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova je zbog nevremena imao 71 intervenciju, od čega se 12 odnosi na požare na građevinskim objektima. Ostale intervencije su podrazumevale uklanjanje stabala, metalnih konstrukcija, krovova koji su padali na kolovoze, kao i crpljenje vode.

Međutim, postavlja se pitanje da li ćemo zbog nevremena uskoro morati da damo malo bogatstvo za hranu na pijacama u zemlji i koliko će nas ovo vreme, u tom smislu, koštati.

Agroekonomista Milan Prostran za Republiku je rekao da je utešno to što su neki poljoprivredni proizvodi već obrani, mesec dana ranije.

 

- Na našu sreću, ranije su stigli pšenica, ječam, uljana repica, raž, ovas, koji se po pravilu ubiraju 1. jula. Zbog klimatskih priomena, mesec dana ranije je došlo do zrenja jesenjih kultura i taj deo je smešten u ambare. I neko voće je ranije obrano, ali je nevreme zahvatilo deo zrelog, ali i tzv. kontinentalne vrste voća poput jabuka, krušaka, dunja, kod kojih su plodovi u fazi formiranja ili u ranoj fazi zrenja - rekao je za naš portal Prostran.

Još se ne zna kakvu je štetu oluja nanela kukuruzu, suncokretu i soji, dok krompir ne bi trebalo da je u velikoj meri oštećen.

 

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

 

 

- O šteti je rano govoriti, to je posao lokalnih inspekcijskih organa koji procenjuju štetu. Pravu procenu koliko je uništeno, da li je nešto preživelo, znaćemo tek za neki dan, kada se saberu rezultati šteta od nadležnih inspekcijskih organa. Zapravo, trebaće najmanje mesec dana da bismo znali pravo stanje stvari.-

Dodaje i da su najveću štetu pretrpeli delovi Srema, Bačke, Podrinja, a da gotovo nema mesta u Centralnoj Srbiji koje nije bilo na udaru nevremena.

Cene ne bi trebalo da idu gore 

Ovo je teška klimatska godina, smatra stručnjak, koja ima velike količine podavina, ali to ne bi trebalo da utiče na cene proizvoda na pijacama.

- Ne očekujem veće cene, jer su cene inače na visokom nivou ove godine i svi proizvodi imaju rekordno visoke cene, pa mislim da nema više prostora da idu gore. Mi imamo i veoma sposobne uvoznike, oni će praviti dobar posao za one proizvode kojih nema - smatra agroekonomista Milan Prostran.

- Bilo je očekivano da ćemo po nižim cenama jesti i breskvu, jabuku, višnju, ali su se one zamrzle na visokom nivou. Videćemo šta će biti kasnije kada se bude bralo grožđe, jabuke, vadila šećerna repa, kukuruz. Nezapamćeno je ovo nevreme, ne samo kod nas nego i u celoj Evropi - zaključio je.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading