Za ovaj biznis NIJE POTREBNO MNOGO NOVCA, A I DRŽAVA DAJE PARE, srpski proizvod je TRI PUTA SKUPLJI NEGO ONAJ UZGAJAN U INOSTRANSTVU

Autor:

Biznis

17.10.2024

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naša biljka osvaja svetsko tržište

Za ovaj biznis NIJE POTREBNO MNOGO NOVCA, A I DRŽAVA DAJE PARE, srpski proizvod je TRI PUTA SKUPLJI NEGO ONAJ UZGAJAN U INOSTRANSTVU

Foto: YouTube Printscreen/PoljoprivrednaTelevizija

Srbija se izdvaja kao potencijalno veliki izvoznik šipka, zahvaljujući profitabilnosti, jednostavnom gajenju i visokom kvalitetu ploda koji se ostvaruje na domaćim plantažama. Osim toga, posebno interesovanje vlada za plodove koji potiču sa parcela gde se ne koriste pesticidi i herbicidi, a trenutno je berba u punom jeku.

Bogatstvo hranljivih materija šipka

Šipak, poznat i kao šipurak ili divlja ruža, obiluje hranljivim materijama poput 50 puta više vitamina C od limuna, pektina, tanina, karotena i mnogih minerala. Zbog ovakvog bogatstva, šipak je izuzetno tražen u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Uz to, na našem podneblju uspeva preko 20 sorti šipka i nije zahtevan u pogledu specifičnih uslova gajenja.

Berba šipka na severu Banata

Na severu Banata, broj plantaža šipka je u porastu, a trenutno je u toku berba. Prinosi su, ipak, ispod proseka zbog suše, te iznose oko tri tone po hektaru. Kombajn koji se koristi za berbu šipka je manjih dimenzija i karakteriše ga spor rad, a dnevno može da obere do pet hektara, zavisno od gustine roda.

Srpski šipak na svetskom tržištu

Iako je Čile lider u proizvodnji šipka u svetu, šipak proizveden na našem podneblju se ističe po tri puta boljem sastavu i kvalitetu od južnoameričkog, što ga čini i tri puta skupljim - dostiže cenu od dva i po evra po kilogramu. Veći deo roda sa njiva iz okoline Novog Kneževca završava u Austriji i Nemačkoj, a interesovanje za srpskim šipkom na inostranom tržištu iz godine u godinu raste.

Rastuća proizvodnja šipka u Srbiji

Proizvodnja šipka u Srbiji nije zahtevna, te se trenutno gaji na oko 600 hektara, sa tendencijom povećanja novih zasada i u drugim delovima zemlje poput okoline Zaječara, Soko Banje i juga Srbije. Za pokretanje proizvodnje potrebno je oko dve hiljade evra po hektaru, ali se od nedavno država uključila subvencijama za početak gajenja šipka uz obezbeđen sadni materijal. Ova inicijativa će verovatno doprineti daljem rastu proizvodnje šipka u zemlji.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading