POJEFTINILI I BENZIN I DIZEL! Sjajne vesti za vozače u Srbiji!

Autor:

Biznis

30.08.2024

10:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo su nove cene goriva!

POJEFTINILI I BENZIN I DIZEL! Sjajne vesti za vozače u Srbiji!

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Pumpa, benzinska pumpa

Stigle su nove cene goriva, tako da će od danas od 15 časova, na pumpama u Srbiji litar evro dizela koštati 194 dinara, a litar benzina evropremijum BMB biće 182 dinara.

Nove cene goriva biće na snazi do sledećeg petka 30. avgusta. U odnosu na prošlu nedelju dizel je jeftiniji za dinar, dok je benzin jeftiniji za dva dinara.

Cene nafte u svetu su porasle, prema berzanskim podacima, sirova nafta sada košta 76,268 dolara po barelu, dok je cena Brent nafte dostigla 79,225 dolara. Na evropskoj berzi TTF, fjučersi za gas su se prodavali po ceni od 39,170 evra za megavat-sat.

Bankarska korporacija Goldman Sachs revidirala je svoju prognozu za cenu nafte u 2025. godini, smanjujući je na 77 dolara po barelu. Morgan Stanley predviđa da će cene fjučersa nafte u 2025. varirati između 75 i 78 dolara po barelu. Obe banke s Volstrita očekuju suficit na tržištu nafte sledeće godine, dok analitičari Goldman Sachsa upozoravaju na moguće scenarije koji bi mogli dodatno smanjiti cenu nafte.

"Cene bi mogle značajno da padnu u kratkom roku, posebno ako bi Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) strateški obeshrabrila američki rast proizvodnje nafte iz škriljaca ili ako bi recesija smanjila potražnju za naftom", navodi se u saopštenju Goldman Saksa.

Kako se navodi, cena nafte je značajno pala poslednjih meseci pošto su investitori zabrinuti zbog usporavanja kineskog privrednog rasta i planova kartela OPEK plus da ukine dobrovoljna ograničenja proizvodnje nafte.

OPEK je u svom najnovijem avgustovskom mesečnom izveštaju prvi put ove godine snizio prognozu rasta potražnje za naftom u 2024. za 135.000 barela dnevno na 2,1 miliona barela dnevno (bpd) zbog slabije potražnje za energentima u Kini.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) je u avgustovskom izveštaju zadržala procenu rasta potražnje za naftom u 2024. na 970.000 barela dnevno (bpd) i smanjila procenu rasta potražnje u 2025. za 30.000 bpd na 950.000 bpd, takođe ukazujući na slabiju tražnju u Kini, piše Blic biznis.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading