POSAO U VENECIJI? TRAŽE 1.000 RADNIKA: Nije potrebna nikakva diploma, već samo jedna stvar (FOTO/VIDEO)

Autor:

Biznis

23.08.2024

18:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Traži se veština

POSAO U VENECIJI? TRAŽE 1.000 RADNIKA: Nije potrebna nikakva diploma, već samo jedna stvar (FOTO/VIDEO)

Foto: pixabay.com

Ugledni venecijanski gondolijeri iz Italije, simboli grada, suočavaju se sa izazovom pronalaženja novih članova kako bi osigurali opstanak njihovog drevnog zanimanja. Proces prijave za kurs "Umetnost gondolijera" zahteva visok nivo veština i posvećenosti.

Rigorozna teorijska obuka

Potencijalni gondolijeri prolaze kroz intenzivnih 30 sati teorijske nastave koja uključuje proučavanje saobraćaja na vodi, učenje engleskog i francuskog jezika, kao i teme poput istorije, umetnosti i kulture Venecije. Poseban fokus se stavlja na poznavanje gradnje grada i vodenih ruta kroz njega, čime se naglašava i kulturni značaj ovog zanimanja.

Praktična obuka pod nadzorom majstora gondolijera

 

 

Nakon teorijske obuke, kandidati prolaze kroz 10 sati praktične obuke, gde uče veslanje u gondoli pod budnim okom iskusnih majstora gondolijera. Ova faza obuke pruža priliku polaznicima da primene stečeno znanje i veštine u realnim uslovima, čime se osigurava da budući gondolijeri budu spremni za zahtevne zadatke koje ih očekuju.

Tradicija i savremeno doba

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sanja (@toodots.photography)

 

Iako je ovo zanimanje nekada bilo isključivo muško i prenosilo se s oca na sina, danas se otvara mogućnost ženama i građanima Evropske unije da postanu deo ovog drevnog zanata. Sa samo 433 gondolijera u gradu, od nekadašnjih desetak hiljada, jasno je da se ovo zanimanje suočava sa izazovima u savremenom dobu, uprkos velikom broju turista.

Napredni proces prijave i obuke za buduće gondolijere jasno pokazuje posvećenost očuvanju tradicije i važnosti očuvanja ovog simbola Venecije. Kroz rigoroznu teorijsku i praktičnu obuku, gondolijeri se trude da obezbede da veština vožnje gondole ostane živa i prenosi se na buduće generacije.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading