EVO POD KOJIM USLOVIMA IMATE PRAVO NA SLOBODNE DANE: Mnogi zaposleni ovo ne znaju, ali ZAKON JASNO KAŽE

Autor:

Biznis

05.08.2024

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odsustvo je plaćeno

EVO POD KOJIM USLOVIMA IMATE PRAVO NA SLOBODNE DANE: Mnogi zaposleni ovo ne znaju, ali ZAKON JASNO KAŽE

Foto: Shutterstock

Mnogi radnici nisu u potpunosti upoznati sa svojim pravima kada je reč o slobodnim danima. To može biti rezultat nedovoljne komunikacije sa poslodavcem ili neinformisanosti o zakonima i pravilnicima. Često se radnici boje da će njihova molba za slobodne dane biti negativno ocenjena ili da će to uticati na njihovu karijeru. Takva osećanja mogu dovesti do toga da zaposleni odustanu od traženja slobodnih dana na koje imaju pravo, što može negativno uticati na njihovo zdravlje i zadovoljstvo na poslu.

Pravo na plaćeno odsustvo prema zakonu o radu

Zakonom o radu je propisano da zaposleni ima pravo na takozvano plaćeno odsustvo od minimum jednog do maksimum pet radnih dana u toku kalendarske godine u slučajevima sklapanja braka, porođaja supruge, teže bolesti člana uže porodice, drugim slučajevima propisanim opštim aktom poslodavca ili ugovorom o radu. Poslodavac ima mogućnost da za svaki od ovih slučajeva propiše i više od 5 dana, ali ne manje od 1.

Specifičnosti plaćenog odsustva prema zakonu

U slučaju smrti člana uže porodice, obavezan je minimum od pet radnih dana, ali može se dogoditi i više. Takođe, kod dobrovoljnog davanja krvi, obavezna su dva uzastopna dana plaćenog odsustva. Poslodavac je dužan da ovo pravo omogući zaposlenima, i nije moguće da to pravo nekim svojim aktima isključi.

Prava zaposlenih u slučaju odbijanja poslodavca

Ako poslodavac na zahtev zaposlenog, odbije da mu omogući plaćeno u ovim slučajevima, a zaposleni ipak odbije da dođe, Vrhovni kasacioni sud je u jednoj svojoj presudi zauzeo stav da takav izostanak ne može biti neopravdan i da se zaposlenom zbog toga ne može dati otkaz.

Bolovanje, odmor i slobodan dan prema zakonu

A ako tokom trajanja bolovanja zaposleni stekne pravo na plaćeno odsustvo onda se u tom slučaju bolovanje ne može prekidati zbog korišćenja plaćenog, niti se plaćeno može sabirati sa bolovanjem i po isteku bolovanja koristiti.

Pravo na naknadu zarade tokom plaćenog odsustva

Tokom plaćenog odsustva, zaposleni ima pravo na naknadu zarade u visini prosečne zarade u poslednjih 12 meseci. To znači da zaposleni prima punu zaradu tokom odsustva.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading