AKO SE PENZIONIŠETE SA 15 GODINA STAŽA, OVOLIKA ĆE VAM BITI PENZIJA! Mnogo faktora ulazi u računicu, ali JEDNA STVAR pravi NAJVEĆU RAZLIKU

Autor:

Biznis

10.07.2024

09:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sa ovim iznosom je veoma teško pregurati mesec.

AKO SE PENZIONIŠETE SA 15 GODINA STAŽA, OVOLIKA ĆE VAM BITI PENZIJA! Mnogo faktora ulazi u računicu, ali JEDNA STVAR pravi NAJVEĆU RAZLIKU

Foto: shutterstock

U Srbiji, minimalna penzija se utvrđuje na osnovu radnog staža i visine plate tokom radnog veka. Oni građani koji su radili za minimalac, poput trgovaca ili ugostitelja, ili su radili minimalnih 15 godina, primaće minimalnu penziju koja često ne prelazi iznos od 25.000 dinara. Međutim, nakon nedavnog povećanja penzija, najstarijim građanima koji su ostvarili 15 godina radnog staža, mesečno pripada samo 10.715 dinara.

Kako bi se penzionerima obezbedio zakonski propisani iznos od 25.000 dinara, država je dužna da dotira razliku. To znači da ukoliko je penzija manja od minimalnog iznosa, država će dodati razliku kako bi penzioner primao propisanih 24.987 dinara. Ovo pravilo važi bez obzira na dužinu radnog staža, te čak i građani koji su radili 40 godina mogu imati penziju manju od minimalnog iznosa i zavisiti od državne pomoći.

Visina plate tokom radnog veka igra ključnu ulogu u određivanju visine penzije. Što je plata veća, to je i penzija veća, ali takođe, što je duži radni staž, to su primanja u starosti veća. Prema pojedinim računicama, penzija za građane koji su radili 15 godina, ali za iznos veći od minimalca, neće biti veća od 30.000 dinara, što ukazuje na kompleksnost sistema penzionisanja u Srbiji.

Podsećamo da je isplata penzija za jul mesec uveliko u toku. Najbrojniji penzioneri, iz kategorije zaposleni, penzije dobijaju danas, 10. jula preko tekućih računa, a sutra, 11. jula, na kućne adrese ili na šalterima pošta.

Kada su u pitanju penzioneri republika bivše SFRJ, oni će svoje prinadležnosti dobiti, takođe, 11. jula.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading