HRVATI SU ZVERSKI UBIJALI SRBE! Novi češki predsednik svedoči o zločinima u Krajini: Cilj "Oluje" je bio potpuni progon

Autor:

Vesti

02.02.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski narod je tu vekovima prolivao krv, smatrali su da imaju pravo na tu teritoriju, rekao je Petr Pavel.

HRVATI SU ZVERSKI UBIJALI SRBE! Novi češki predsednik svedoči o zločinima u Krajini: Cilj "Oluje" je bio potpuni progon

Foto: www.profimedia.rs/Tanjug/AP

Petr Pavel, koji je pre tri dana izabran za novog predsednika Češke, inače penzionisani general NATO, rekao je doslovno da su hrvatske bande zverski ubijale Srbe u Krajini.

Uz izvinjenje njegovog prethodnika Miloša Zemana za NATO bombardovanje SRJ, Pavelovo priznanje da su Srbi bili žrtve rata u Hrvatskoj (1991-1995) značajno je zbog istine o tragediji srpskog naroda tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji - od "Oluje" i "Bljeska" do pokušaja nasilnog otimanja Kosova.

OPKOLJENI FRANCUZI

Pavel je, naime, kao vojnik bio u službi u bivšoj SFRJ, pa i tokom rata u Hrvatskoj, gde je 1993. učestvovao u Unproforovoj operaciji spasavanja 55 francuskih vojnika. Za to je odlikovan Ordenom francuske Legije časti i Češkom medaljom heroja. U toj operaciji, kako je naveo, doživeo je najstresniji trenutak u vojnoj karijeri.

- Hrvatska je gubila strpljenje sa sporim oslobađanjem teritorije na sektoru gde se nalazio naš bataljon. Srbi su je zvali Srpska krajina. Kasnije su pokrenuli operaciju "Oluja", čiji je cilj bio brzo uspostavljanje kontrole i proterivanje Srba s tog područja. To je bio prostor na kom su Srbi živeli vekovima. Deo Srba je osećao da ima pravo na tu teritoriju. Mnogi Srbi su tu prolivali svoju krv kroz istoriju - ispričao je Pavel.

U akciji spasavanja učestvovao je njegov, tada još čehoslovački, bataljon jer jedino njima, kako je objasnio, ni srpska ni hrvatska strana nisu ograničavale kretanje:

- Francuzi su bili izolovani u sopstvenoj bazi. Oni su potcenili Balkan, nisu razumeli da to nije Čad ili Alžir i da se s meštanima ne može komunicirati kroz cev. Imali smo prednost i po pitanju jezika, ali, pre svega, nismo imali taj odnos prema meštanima, uvek smo birali kontakt. Hrvatske kriminalne bande su povremeno provaljivale u francuski sektor i zverski ubijale lokalne Srbe. U jednom takvom slučaju Srbi su želeli da intervenišu, a Francuzi su, motivisani pokušajem sprečavanja sukoba, sprečili srpsku jedinicu da uđe dublje u prostor gde su hteli da naprave zasedu.

Ko je Petr Pavel (62)

Republika

Foto: Tanjug/AP

Petr Pavel

- kao nezavisni kandidat za predsednika, u drugom krugu pobedio Andreja Babiša

- odlikovan za hrabrost tokom rata u BiH

- nakon diplomiranja radio u Vojnoobaveštajnoj službi

- bio na raznim pozicijama u češkoj vojsci, uključujući i vojnoobaveštajnu službu i diplomatiju

- bio zamenik načelnika generalštaba Oružanih snaga Češke (jula 2011. - juna 2012)

- zatim unapređen u načelnika generalštaba

- na predlog češke vlade, imenovan 2014. za predsednika Vojnog komiteta NATO. Napustio aktivnu vojnu službu 2018.

GROBOVI PRED BAZOM

Republika

Foto: printscreen

Foto: Ilustracija

Deo srpskog konvoja, dva vozila, prošao je, a Francuzi su blokirali ostala:

- U međuvremenu su dva srpska vozila pala u hrvatsku zasedu u brdima, a Hrvati su mučki ubili 23 Srbina. Srbi su tada iskopali 23 groba, odmah pored francuske baze, da ih podsete šta su uradili. Hteli su da im kažu: "Vi ste krivi jer niste dozvolili da im pomognemo".

Vladislav Jovanović, bivši šef diplomatije SRJ, kaže za Srpski telegraf da je Pavelovo priznanje uz Zemanovo izvinjenje i te kako značajno:

- Ne treba zanemariti ni nedavnu izjavu Zorana Milanovića da je Kosovo oteto. Dugo su skrivali istinu o srpskim žrtvama. Ali uvek nekom svedoku proradi savest, progovori. Pa i Pavel. Iako naknadno, ohrabrujuće je što padaju neistine. Bitno je s istorijskog i moralnog aspekta, ali ne treba računati na konkretnu korist.

Zemanovo izvinjenje kao melem na ranu

Republika

Foto: Tanjug/AP

Miloš Zeman

Bivši predsednik Češke Miloš Zeman izvinio se za bombardovanje SRJ 1999, kad je, kao premijer, izdao saglasnost za prelet NATO aviona. On je u maju 2021, kada je Češku posetio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, podsetio da je srpski narod izrazio podršku Česima i 1938, kada su ih, kako je kazao, izneverili zapadni saveznici, i 1968, kada su ih izneverili istočni jer su u Čehoslovačku upale trupe Varšavskog pakta:

- A mi smo im se zahvalili bombardovanjem. Zato bih u svoje ime želeo da se izvinim za tadašnje bombardovanje Jugoslavije. Želeo bih da zamolim srpski narod za oproštaj. Sve vreme me je to mučilo.

Zeman je i 2019, tokom posete Beogradu, najavio da će postaviti pitanje - da li je moguće preispitivanje češkog stava o nezavisnosti KiM.

- Nažalost, prevagnule su političke snage koje su priznale Kosovo - rekao je Zeman u ponedeljak, kada je bio u oproštajnoj poseti Srbiji na kraju drugog predsedničkog mandata.

Kao predsednik nije dao saglasnost da Češka imenuje ambasadora na KiM, a Vučić je rekao da je on pravi prijatelj Srbije i da je bio uz naš narod kada su to samo hrabri smeli da budu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
sasa

02.02.2023 21:23

Sluge zabadih zlocinaca kad tad priznaju istinu koja ih progoni zbog zlocina koje su cinili pocinili

Milan

04.02.2023 13:23

U punoj svesti su učestvovali u naeoj nesreći a sad i zvinite! Hvala!