KINESKA SLUŽBA OČIGLEDNO ZNA VIŠE! Tajne depeše Đinpinga o Ukrajini: Biće katastrofe, sve će goreti, BEŽITE!

Autor:

Vesti

17.10.2022

18:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kinezi naredili hitnu evakuaciju svojih državljana, kojima je još pre dve nedelje najavljeno da spasavaju živote i imovinu, kažu diplomatski izvori.

KINESKA SLUŽBA OČIGLEDNO ZNA VIŠE! Tajne depeše Đinpinga o Ukrajini: Biće katastrofe, sve će goreti, BEŽITE!

Foto: www.profimedia.rs

Ukrajini izgleda preti opasno zaoštravanje sukoba, a nije isključena ni kataklizma širokih razmera, pokazuju tajne depeše kineskih obaveštajaca, posle kojih je usledio i zvaničan poziv državljanima Kine da hitno napuste tu zemlju.

Rusi su juče dronovima-kamikazama žestoko udarili na Kijev, dok je, s druge strane, Moskva naredila građanima da hitno isprazne garaže i naprave skloništa.

Deđanski: Biće pakleno kad krene teška artiljerija

Republika

Foto: youtube.com/ Sputnjik Srbija

Stevica Deđanski

I Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje tvrdi za Srpski telegraf da potez neostrašćenog, dobro obaveštenog Pekinga nedvosmisleno upućuje na eskalaciju sukoba u Ukrajini:

- Od 300.000 mobilisanih Rusa, ni pet odsto nije poslato na front. Očekuje se da, pošto prođu obuku, to bude urađeno za oko dve sedmice, kada će na frontu biti oko 600.000 ruskih vojnika i kad se očekuje da Rusi pojačaju upotrebu teške artiljerije. Tada više niko neće moći da garantuje bezbednost stranim državljanima u Ukrajini.

PAKAO NA ZIMU

- Sve to ukazuje da se nešto opasno sprema. Kina je još pre dve sedmice tajnim depešama obavestila svoje državljane, odnosno ambasadu, predstavnike biznisa, medija, nevladinog sektora da se spreme za evakuaciju. Bili su u obavezi da svakog državljanina Kine pojedinačno obaveste da će morati da napusti Ukrajinu jer toj državi, razorenoj ratom s Rusijom, ozbiljno preti kataklizma. Sve je urađeno oprezno da bi se izbegle panika i histerija, a da bi operacija evakuacije bila uspešno i bez haosa izvedena. Strahuje se da bi nova faza rata mogla da odnese hiljade života - navodi sagovornik Republike iz diplomatskih krugova.

Imajući u vidu bliske odnose Kine s Rusijom, kako dodaje, ova reakcija Pekinga ukazuje da Moskva možda priprema eskalaciju invazije na Ukrajinu:

- Ili to jednostavno može biti odgovor na sve veće raketne udare Rusije na civilnu infrastrukturu u Ukrajini, posebno na energetsku mrežu, što će zasigurno, uoči zime, tamo otežati život.

Usledila je i zvanična reakcija kineskog ministarstva spoljnih poslova i njihove ambasade u Ukrajini, koji su za vikend saopštili da bi svi državljani Kine trebalo da se evakuišu iz te zemlje.

- Zbog trenutne bezbednosne situacije u Ukrajini, kineski MSP i ambasada u Kijevu pozivaju građane Kine da pojačaju mere predostrožnosti i da se evakuišu. Ambasada će pomoći u organizovanju evakuacije ljudi kojima je potrebna - objavila je i na Tviteru kineska državna novinska agencija Global tajms.

Evakuišu se ambasade, kompanije otpuštaju zaposlene

Sva diplomatska predstavništva u Kijevu, ako već nisu, slediće primer Kine. Naime, prema nezvaničnim izvorima u raznim ruskim i ukrajinskim medijima, evakuišu se sva diplomatska predsedništva u Ukrajini, osim jermenskog. Takođe, navode i da mnoge visokotehnološke kompanije počinju hitno da otpuštaju svoje zaposlene.

OSTAĆE BEZ STRUJE

Republika

Foto: Tanjug/AP, Twitter/olex_scherba

Napad na Krimski most

Poziv je, navode, usledio pošto je nastavljena eskalacija sukoba Rusije i Ukrajine, naročito posle napada na Krimski most 9. oktobra, što je izazvalo oštar odgovor Moskve, uključujući i raketne udare u ukrajinskim gradovima.

- Posle napada na Krimski most civilna infrastruktura je postala meta vojnih sukoba, što je očigledno eskalacija na bojnom polju. Naša evakuacija ovoga puta je više rano upozorenje jer ulažemo najveće napore da izbegnemo štetu na imovini naših građana, kao i da spasemo njihove živote - rekao je kineski zvaničnik.

Udar na Kijev kamikazama

Ruske snage napale su juče ujutru Kijev bespilotnim letelicama kamikazama, izjavio je šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak. Bilo je nekoliko eksplozija, srušene su zgrade, ima povređenih, zatrpanih, spasilačke operacije su u toku.

Republika

Foto: Medija centar Beograd

Branko Radun

Politički analitičar Branko Radun kaže za Srpski telegraf da potez Pekinga ukazuje da se obračun Rusije i Ukrajine zaoštrava i da vodi ka eskalaciji sukoba s nesagledivim posledicama:

- Rusi su počeli udare po Kijevu, ali i infrastrukturi, u opasnosti je energetski sistem. Ukrajina može da ostane bez struje, što je dugoročni problem za građane, privredu, ali i vojsku. Posle Kine i ostale države preduzeće iste korake.

Uzbuna najvišeg nivoa i u Moskvi

Republika

Foto: Image by opsa from Pixabay

Moskva

Da situacija na ukrajinsko-ruskom frontu nije naivna, ukazuje i iznenadna naredba Moskve, izdata posle sastanka gradskog rukovodstva održanog 11. oktobra, da se isprazne garaže i u njima naprave skloništa. Donesena je i odluka o pretvaranju parkirališta u objekte civilne zaštite. Angažovana je i policija koja već da, kako pišu ruski mediji, obilazi objekte i zgrade, proverava stanje na terenu.

Foto: Republika

Naslovna strana Srpskog telegrafa za 18. oktobar 2022.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading