KRIPTO-BEGUNAC SE KRIJE U SRBIJI: Ko je Do Kvon koji je ojadio industriju za 40 milijardi? Kada je dospeo na Interpolovu poternicu nestao bez traga!

Autor:

Vesti

12.12.2022

19:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Do Kvon je optužen za prevaru i kršenje zakona o tržištu kapitala.

KRIPTO-BEGUNAC SE KRIJE U SRBIJI: Ko je Do Kvon koji je ojadio industriju za 40 milijardi? Kada je dospeo na Interpolovu poternicu nestao bez traga!

Foto: Shutterstock, YouTube/Printscreen

Do Kvon u Srbiji

Južnokorejske vlasti istakle su da se Do Kvon, preduzetnik koji je odgovoran za propast bogatstva od 40 milijardi dolara vezanih za terraUSD i Luna kriptovalute, krije u Srbiji!

Tužilaštvo južnog okruga Seula saopštilo je da će raditi sa Srbijom na njegovom pritvoru. Kvon, je optužen za prevaru i kršenje zakona o tržištu kapitala nakon što su tokeni implodirali u maju.

U septembru Interpol je raspisao međunarodnu poternicu za njim. Sledećeg meseca, južnokorejski tužioci rekli su da je otputovao preko Dubaija u nepoznatu zemlju nakon što je napustio Singapur, gde je njegova kompanija imala sedište.

Ko je Do Kvon?

Do Kvon je južnokorejski kripto-preduzenik najpoznatiji po tome što je suosnovao Terraform Labs u januaru 2018. godine i koji je vodio kompaniju kao njen izvršni direktor. Rođen je 1991. godine, a 2015. je diplomirao programiranje na Univerzitetu Stanford, specijalizujući se u brojnim programskim jezicima.

Odmah po završetku fakulteta radio je u Apple-u i Microsoft-u, a već 2016. godine osnovao je kompaniju Anifi, gde je bio izvršni direktor i gde se bavio telekomunikacionim tehnologijama.

U kripto-svet uplivao je 2018. godine sa osnivanjem Terraform Labs, a učestvovao je od tada u nekoliko ambicioznih projekata u industriji kao što su Anchor Protocol i Mirror Protocol.

Foto: YouTube/Printscreen

Do Kvon

 

Forbs magazin ga je 2019. godine istakao kao vodećeg mladog lidera u kategoriji finansije i rizični kapital. On je takođe imao nekoliko vrlo uspešnih investicija u druge kripto-projekte kao što su Flint, Iron Fish, pStake i Ape Board.

Gde su nestale 42 milijarde?

I Terra (LUNA) i TerraUSD (UST) su kreirani od strane Terraform Labs, osnovane 2018. godine i smeštene u Seulu, Južna Koreja. U centru priče je izvršni direktor Terra Labs Do Kvon.

Ideja da se stvori 'algoritamski stabilcoin' gde bi LUNA mogla da se spali kako bi se 'kovao' UST da bi ga stabilizovao kad god izgubi vezu od 1:1 za dolar, i obrnuto, razlikuje se od načina na koji drugi stabilni novčići kao što je Tether ( USDT) i USD Coin (USDC) funkcija. Na primer, ako UST dostigne 0,99, mala količina LUNA bi se sagorela, a ako bi dostigla 1,01, mala količina UST bi se sagorela.

Funkcionisalo je, sve dok nije. Čak se ispostavilo da je Do Kvon u prošlosti stajao iza propalog kripto projekta stabilnih kokova, nazvanog Basis Cash, u najnovijim vestima na Coindesk-u i Iahoo Finance-u.

 

Zašto je US

Republika

Foto: pixabay.com

Bitkoin

T izgubio fiksaciju, niko ne zna, a Do Kvon ni dan danas nije dao objašnjenje investitorima i javnosti. Pojavila se i jedna glasina je da je ovo bio koordinisani napad u cilju eksploatacije Terre i izazivanja sloma bitkoina, tako da bi "veliki igrači" mogli da kupe na jeftinom nivou. Do Kvon je u kripto-krugovima imao reputaciju arogantnog čoveka, pa neki misle da je to možda bio i lični napad, a kako mahinacije na ovom tržištu nisu strane nije ni isključeno.

Jednu teoriju izneo je osnivač kriptovalute "Cardano" Čarls Hoskinson, iako je kasnije obrisao tvit. On je tvitovao da je velika institucija pozajmila 100.000 bitkoina od berze Gemini. Zatim su zamenili veliku količinu tog bitkoina za UST sa Do Kvonom uz popust. On se složio, smanjujući tako likvidnost UST.

Ta institucija je tada navodno izbacila velike količine i bitkoina i UST-a na tržište, što je izazvalo kaskadu likvidacija pozicija dugova sa "leveridžom", proklizavanja vrednosti i panične prodaje od strane investitora. U tvitu se navodi i da je Terra bila ponzi šema koja nije imala dovoljno bitkoin rezervi pri ruci da spreči krah. Nijedna od ovih tvrdnji nije verifikovana i iz menjačnice "Gemini" su negirali da izdaju bilo kakav takav zajam. Međutim, tržišna manipulacija je uobičajena na svim finansijskim tržištima.

Hoskinson je kasnije tvitovao da čak i ako je tvit "Gemini" tačan, neko je pokrenuo napad na Teru. Ko je to bio, za sada se ne zna, a društvene mreže vrve spekulacijama i različitim objašnjenjima.

 

 

Pobegao

Polovinom septembra sud u Južnoj Koreji naložio je hapšenje Do Kvona, zbog kršenja nekoliko zakona tržišta kapitala u zemlji. Kako su mediji tada pisali, ali i sama Vlada Južne Koreje tvrdila on je već pobegao u Singapur. Dan kasnije se javio na svom Tviter nalogu, ističući da nije pobegao.

Vlasti su potom zatražile od Interpola da raspiše poternicu, što je on i učinio, i izvestile da je nakon Singapura viđen u Dubaiju, da bi polovinom oktobra istakli da se avionom uputio u pravcu nepoznate evropske zemlje. Ispostavilo se da je to Srbija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading