"TELOHRANITELJ ZELENSKOG IZVRŠIO DRŽAVNI UDAR!" Opšti haos u Kijevu, hitno reagovao deo službe bezbednosti!

Autor:

Svet

21.06.2024

11:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpisnici žalbe su naveli da je Donjec onemogućavao zaposlene da obavljaju svoje dužnosti

"TELOHRANITELJ ZELENSKOG IZVRŠIO DRŽAVNI UDAR!" Opšti haos u Kijevu, hitno reagovao deo službe bezbednosti!

Foto: Ap photo

Deset službenika Uprave državne bezbednosti Ukrajine (UGO) optužilo je Maksima Donjeca, v.d šefa odeljenja i ličnog telohranitelja ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, za "neovlašćeno preuzimanje vlasti“, objavio je portal Strana.ua.

Prema rečima službenika, nakon smene prethodnog lidera, Donjec je, kao njegov zamenik, samostalno izdao dekret o svom unapređenju, što je protivzakonito i ukazuje na "neovlašćeno preuzimanje vlasti u državnoj agenciji za sprovođenje zakona".

Potpisnici žalbe su naveli da je Donjec onemogućavao zaposlene da obavljaju svoje dužnosti, posebno naređujući im da se bez oružja priključe stražarskom odredu, a takođe je, po njegovom „usmenom naređenju“, UGO prebacio sav raspoloživi eksploziv na skladištenje u SBU.

Prema rečima policajaca, eksploziv je čak zaplenjen i od vodiča koji su ga koristili za obuku pasa.

Pored toga, deo zaposlenih, među kojima i oficiri sa činom pukovnika, praktično su udaljeni iz službe, navodi se u pismu. Ovim zaposlenima je naložen lekarski pregled, a neki su prebačeni u odeljenje koje se „između ostalog bavi čišćenjem ormara na kontrolnim punktovima“.

Prema rečima autora žalbe, takve odluke su uzrokovane „ličnim neprijateljstvom prema određenom krugu podređenih“. Oficiri su pozvali Zelenskog da poništi ove naredbe Donjeca i imenuje legitimnog šefa UGO.

Apel je, pored Zelenskog, upućen predsedniku Rade Ruslanu Stefančuku, generalnom tužiocu Andreju Kostinu i nizu načelnika agencija za sprovođenje zakona.

Prošle godine je američki list Njuzbik pisao da je telohranitelj Zelenskog Maksim Donjec postao "neočekivano slavna ličnost" u Ukrajini . Donjec je do 2019. radio kao telohranitelj ukrajinskog oligarha Igora Kolomojskog. Prema pisanju medija, on je, kao i Zelenski, rođen u Krivom Rogu, oženjen je i ima sina.

 

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading