POSLATO HITNO UPOZORENJE ZA EVAKUACIJU! Rasplamsava se požar na poznatom grčkom ostrvu! VATRA SVE BLIŽA AERODROMU!

Autor:

Svet

18.06.2024

22:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vatra bukti na tri fronta i veoma blizu ostrvskog aerodroma.

POSLATO HITNO UPOZORENJE ZA EVAKUACIJU! Rasplamsava se požar na poznatom grčkom ostrvu! VATRA SVE BLIŽA AERODROMU!

Foto: printskrin/instagram/192_rs

U rejonu Zefirija na grčkom ostrvu Milos, u blizini istoimenog aerodroma, u popodnevnim satima vatra je zahvatila nisko rastinje, zbog čega su mobilisane jake vatrogasne jedinice.

Na lice mesta izašlo je 47 vatrogasaca koji rade sa tri pešadijske divizije, pet vozila Specijalnog motorizovanog odeljenja za gašenje požara koja putuju trajektom iz Pireja, dva aviona i dva helikoptera, preneo je grčki javni servis ERT.

Pomoć u gašenju požara pružaju i vatrogasci dobrovoljci.

Nešto pre 20 časova po lokalnom vremenu upućena je poruka upozorenja stanovnicima ostrva na broj 112 u kojoj je pisalo: "Ako ste na plaži Cigrado, udaljite se ka Provati", prenosi Katimerini.

List navodi da vatra bukti na tri fronta i veoma blizu ostrvskog aerodroma.

Šta prvo uraditi u slučaju požara?

Kako je u 80 odsto slučajeva uzrok požara zapravo ljudski faktor, odnosno nepažnja, nemar, nestručno rukovanje i održavanje raznih aparata, preopterećenje električne instalacije, ostavljanje električnih uređaja uključenih bez nadzora, ali i neoprezno odlaganje pepela nakon čišćenja ložišta, vatrogasci savetuju koje sve mere prevencije je neophodno primeniti kako bi se mogućnost izbijanja požar svela na minimum, ali i kako treba postupiti ako požar izbije u stanu, zgradi ili kući. 

Prvo i osnovno pozovite 193 i precizno recite adresu odnosno lokaciju požara, kao i to da li ima ugroženih osoba. Vatrogascima na licu mesta bilo bi poželjno dati što preciznije informacije o rasporedu prostorija kako bi što efikasnije pristupili gašenju, a pre toga omogućiti im nesmetan prolaz. Ukažite im na opasnosti ukoliko ih ima, kao što su na primer boce sa gasom, lakovi...

Iskusni vatrogasci napominju da ako ste već napustili stan ili kuću u kojoj je izbio požar da se ne vraćate unutra.

Mere prevencije

Kako biste predupredili da do požara dođe u kući, ne ostavljajte uključen šporet bez nadzora, grejna tela odvojte od kreveta, fotelja, kada na duže vreme napuštate kuću isključite sve električne uređaje. 

Zapamtite da električne uređaje i aparate u slučaju da se zapale ne smete gasiti vodom. Izvucite kabl iz utičnice, i gasite vatrogasnim aparatom sa prahom (S) ili ugljen dioksidom (CO2). Ni ulje koje se zapali u tiganju ne smete gasiti vodom, jer ćete izazvati još veći plamen. Potrebno je isključiti šporet ili gas, prekriti pokvašenim ćebetom ili nekom nesintetičkom tkaninom, samo prethodno zaštitite ruke i lice zbog opekotina. Na taj način vatra će ostati bez kiseonika neophodnog za gorenje i ugasiće se.

Vodu ne smete sipati ni u dimnjak ako se zapalio, upozoravaju vatrogasci. Sipanjem vode u dimnjak, voda se razlaže na vodonik i kiseonik, a poznato je da je vodonik eksplozivan gas, tako da može doći do eksplozije!

 

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading