"IZGLEDA DA SU IM MIGRANTI VAŽNIJI OD DRUGIH GRAĐANA": Orban posle kazne KIPTI OD BESA

Autor:

Svet

13.06.2024

13:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sud je naveo da će Mađarska, koja je ranije odbila da izvrši sudsku presudu iz 2020. godine, takođe morati da plaća kaznu od milion evra dnevno dok u potpunosti ne primeni predviđene mere

"IZGLEDA DA SU IM MIGRANTI VAŽNIJI OD DRUGIH GRAĐANA": Orban posle kazne KIPTI OD BESA

Foto: AP/ Andreea Alexandru

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da je današnja odluka Evropskog suda pravde da kazni Mađarsku u iznosu od 200 miliona evra i dodatnih milion evra dnevno zbog politike migracija nečuvena i neprihvatljiva.

Orban tvrdi u objavi na platformi X da je Mađarska kažnjena zbog, kako je naveo, odbrane granica EU.

"Izgleda da su ilegalni migranti važniji briselskim birokratama od evropskih građana", naveo je Orban.

Mađarska će morati da plati kaznu u iznosu od 200 miliona evra zbog nesprovođenja promena u svojoj politici postupanja prema migrantima i tražiocima azila, saopštio je danas najviši sud EU, Evropski sud pravde.

Sud je naveo da će Mađarska, koja je ranije odbila da izvrši sudsku presudu iz 2020. godine, takođe morati da plaća kaznu od milion evra dnevno dok u potpunosti ne primeni predviđene mere, preneo je Rojters.

Sud EU ističe da Mađarska nije preduzela mere da bi se uskladila sa presudom iz 2020. godine u vezi sa pravima podnosilaca zahteva za međunarodnu zaštitu da ostanu u Mađarskoj do konačne odluke o njihovoj žalbi protiv odbijanja njihove prijave, kao i proterivanja državljana trećih zemalja koji ilegalno borave u toj državi.

Mađarska vlada je ranije tvrdila da je presuda iz 2020. godine sporna jer je već zatvorila tzv tranzitne zone i pooštrila pravila koja zabranjuju buduća podnošenja zahteva za azil.

Evropska komisija (EK) podnela je drugu prijavu protiv Mađarske sudu EU početkom 2022. godine, navodeći da Mađarska nije preduzela sve neophodne mere da bi postupila u skladu sa presudom iz 2020. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Lucky

13.06.2024 20:54

Viktore ,nas vode fukare,znas ti to bolje nego mi. Jajare nase nemaju ni malo hrabrosti ,postenja ,obraza a ni mozga ! Mi moramo da se ujedinimo i zajedno u BRIKS! Nema ni vama drugog izbora! Srbe niko ne voli ali,ni za vama bas ne gaje ljubav,na protiv!