RASPOREDIĆEMO SE: Brutalna poruka Lavrova NATO snagama, jedna rečenica NIKOM VIŠE neće dati mira

Autor:

Svet

02.03.2024

15:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lavrov je istakao, govoreći o sukobu u Pojasu Gaze, da Izrael još nije promenio svoj cilj da potpuno "očisti" tu palestinsku enklavu od pripadnika Hamasa

RASPOREDIĆEMO SE: Brutalna poruka Lavrova NATO snagama, jedna rečenica NIKOM VIŠE neće dati mira

Foto: Tanjug/AP

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas u Antaliji da će Rusija rasporediti dodatno oružje u novoformiranom moskovskom i lenjingradskom vojnom okrugu kao odgovor na ulazak Finske i Švedske u NATO.

"Već smo doneli organizacione odluke, formirani su Moskovski vojni okrug i Lenjingradski vojni okrug. Tu će biti raspoređeno dodatno naoružanje koje će biti adekvatno izazovima koji se mogu pojaviti na teritoriji Finske i Švedske", naglasio je Lavrov na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, ulaskom Finske i Švedske u NATO, propale su decenije dobrosusedskih odnosa tih zemalja sa Rusijom, objavila je agencija RIA Novosti.

Lavrov je istakao, govoreći o sukobu u Pojasu Gaze, da Izrael još nije promenio svoj cilj da potpuno "očisti" tu palestinsku enklavu od pripadnika Hamasa.

Lavrov je naveo da se Izrael pred muslimanski praznik Ramazan sprema da preduzme vojnu operaciju u gradu Rafi, gde se nalazi oko dve trećine stanovnika Pojasa Gaze, od kojih je većina pobegla od borbi u drugim delovima enklave.

Lavrov je ukazao da bi u slučaju izraelskog napada veliki broj Palestinaca otišao u Egipat, što bi, kako je naveo, u suštini bilo "etničko čišćenje". Konstatacija koja je svima poznata ali niko ne reaguje.

Nakon Diplomatskog foruma u Antaliji, Lavrov je naglasio da ideja SAD i jednog broja zapadnih zemalja da proglase Palestinu članicom Ujedinjenih nacija sama po sebi neće rešiti konflikt na Bliskom istoku.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Lavrov je istakao da Rusija ne vidi dobru volju Zapada da se postigne mirovno rešenje, i dodao da se Moskva zalaže za postizanje takvog rešenja.

Lavrov je naglasio da se Rusija u mirovnom procesu za Ukrajinu ne oslanja previše na pomoć Švajcarske, pošto je ta zemlja, kako je naveo, "odavno izgubila neutralnost".

Lavrov je podsetio na nedavnu izjavu šefa Pentagona Lojda Ostina da bi, ako Ukrajina bude poražena, NATO bio prinuđen da deluje protiv Rusije, kao i na izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona o mogućnosti slanja evropskih trupa na ukrajinsku teritoriju.

"Ovi trendovi na Zapadu, među zapadnim rukovodstvom, naravno, poništavaju sva uveravanja da je Zapad zainteresovan za nekakvo političko rešenje... Ima dosta činjenica da Zapad vodi stvar ka vojnom rešenju", naveo je Lavrov.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading