NAPADI AZERBEJDŽANA ULAZE U DRUGI DAN! Jermeni traže ostavku lidera - jezive scene na ulicama Nagorno-Karabaha! (FOTO GALERIJA)

Autor:

Svet

20.09.2023

08:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslednji otvoreni sukob između Azerbejdžana i Jermenije dogodio se pre tri godine, a situacija u Nagorno-Karabahu ostala je napeta od tada.

NAPADI AZERBEJDŽANA ULAZE U DRUGI DAN! Jermeni traže ostavku lidera - jezive scene na ulicama Nagorno-Karabaha! (FOTO GALERIJA)

Foto: Tanjug/AP

Napetosti u Nagorno-Karabahu su eskalirale drugog dana nakon što je Azerbejdžan pokrenuo vojne operacije u toj oblasti pod izgovorom "antiterorističkih" operacija. Azerbejdžan je saopštio da neće prekinuti vojne akcije dok se etnički-jermenski separatisti u Nagorno-Karabahu ne predaju. Ovo pogoršava ionako već visoke tenzije na Južnom Kavkazu oko otcepljene enklave, koja je međunarodno priznata kao deo teritorije Azerbejdžana.

Poslednji otvoreni sukob između Azerbejdžana i Jermenije dogodio se pre tri godine, a situacija u Nagorno-Karabahu ostala je napeta od tada. U saopštenju koje je izdalo azerbejdžansko ministarstvo odbrane u sredu, navodi se da su uništeni vojni resursi jermenskih oružanih snaga, uključujući vojna vozila, artiljeriju i protivvazdušne raketne instalacije.

Azerbejdžan je naredio "nelegalnim jermenskim vojnim formacijama" da predaju oružje i raspuštaju svoj "nelegalni režim", što jasno ukazuje na nameru Bakuja da okonča kontrolu nad planinskom enklavom.

Etnički Jermeni koji žive u Nagorno-Karabahu apelovali su na prekid vatre i početak pregovora, ali je azerbejdžanski ultimatum pokazao da je cilj Azerbejdžana okončanje kontrole nad teritorijom. Jermenski premijer Nikol Pašinjan optužio je Azerbejdžan za pokretanje kopnene operacije koja ima za cilj "etničko čišćenje."

Demonstracije su izbile u Jerevanu, prestonici Jermenije, gde su frustrirani građani optuživali premijera i pozivali ga da podnese ostavku. U međuvremenu, Azerbejdžan je predložio da se pregovori održe u gradu Jevlah, udaljenom oko 100 km severno od regionalnog glavnog grada Nagorno-Karabaha, Hankendija (poznatog i kao Stepanakert).

Ova situacija donosi zabrinutost za stanovništvo Nagorno-Karabaha, gde oko 120.000 etničkih Jermena živi. Rusija je saopštila da je premestila stotine civila iz najugroženijih područja, dok su separatisti tvrdili da su pomogli u premeštanju ukupno 7.000 ljudi.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading