VAGNEROVCI VIĐENI PRVI PUT POSLE POBUNE: Jedan od tri konvoja stigao u Belorusiju, evo šta će biti njihov ZADATAK (VIDEO)

Autor:

Svet

18.07.2023

14:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi konvoj Vagnerovih snaga stigao je u ranije napuštenu vojnu bazu u Belorusiji, a na putu su još najmanje dva, pokazala je CNN analiza satelitskih snimaka i video snimaka na društvenim mrežama, prenosi Index.

VAGNEROVCI VIĐENI PRVI PUT POSLE POBUNE: Jedan od tri konvoja stigao u Belorusiju, evo šta će biti njihov ZADATAK (VIDEO)

Foto: Printscreen Twitter

Satelitski snimci iz Planet Labs pokazuju prvi konvoj koji stiže u belorusku vojnu bazu koja je godinama bila prazna nešto posle 11 sati po lokalnom vremenu juče.

Konvoj se proteže sve od baze do izlaza na autoput. Manje od sat vremena kasnije, novi satelitski snimak sa Erbasa pokazuje ceo konvoj parkiran u bazi.

 

Si-En-En je uspeo da potvrdi da su vozila pripadala Vagnerovim snagama jer se nekoliko vozila na Erbasovom satelitskom snimku poklapa sa onima koji se vide na snimku objavljenom na društvenim mrežama na kojem se vidi kako se konvoj, sa Vagnerovim zastavama, zaustavio duž autoputa.

 

Šta je viđeno?

Konvoj koji se vidi na snimku uključivao je brojne kamione, velike platforme sa buldožerima, kamione za smeće i kombije, i desetine civilnih kamiona i automobila.

 

CNN je identifikovao ukupno 115 novih vozila u bazi, koja nisu viđena na prethodnim satelitskim snimcima.

 

Ovo je prvi put da su Vagnerove snage viđene od njihovog neuspelog pokušaja državnog udara u junu. Juče popodne su se prema bazi kretala još dva konvoja Vagnera.

CNN-ova analiza video snimaka objavljenih na društvenim mrežama otkrila je da su konvoji, takođe sa vozilima koja su vijorila Vagnerove zastave, zaustavljeni na dve lokacije duž glavnog ruskog autoputa na zapadu ka Belorusiji.

 

Potvrđena autentičnost snimaka

 

CNN je geolocirao i potvrdio autentičnost snimka. Jedan konvoj sadrži najmanje 109 vozila, a drugi najmanje 96 vozila.

U oba je bilo na desetine civilnih automobila i kamiona, kao i kombija, autobusa, tečnih transportnih vozila i prikolica, kao i velikih vojnih kamiona.

Arhivski satelitski snimci koje je ranije pregledao CNN pokazuju desetine šatora podignutih u bazi, koja je godinama prazna, samo nekoliko dana nakon što je osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin ugušio pobunu prošlog meseca.

Beloruski lider Aleksandar Lukašenko tvrdi da je posredovao u dogovoru između Prigožina i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Od tada, Lukašenko poziva Vagnerove snage u Belorusiju da pomognu u obuci njegove vojske. Još uvek se ne zna gde se trenutno nalazi Prigožin.

 

Belorusija: Borci Vagnera obučavaju naše odbrambene snage

 

Vlada u Belorusiji tvrdi da Vagnerovi borci obučavaju njihove odbrambene snage, nakon što se više plaćenika preselilo u tu zemlju u okviru dogovora nakon pobune grupe krajem prošlog meseca, prenosi Telegraf.rs.

Državni TV kanal Voen TV objavio je snimak Vagnerovih boraca na kom se vidi kako nose crne maske dok obučavaju beloruske vojnike.

Na snimku se vide plaćenici koji uče beloruske vojnike kako da pucaju i pružaju medicinsku pomoć ranjenima.

Ministarstvo odbrane Belorusije saopštilo je da se obuka odvija u blizini grada Asipoviči, koji se nalazi 90 kilometara južno od glavnog grada Minska. U tom mestu nalazi se kamp koji je ponuđen Vagneru kao privremen smeštaj.

 

Ministarstvo nije saopštilo koliko Vagnerovih plaćenika boravi u Belorusiji.

 

Prema nedavnim izveštajima više od 100 vozila sa ruskim zastavama i Vagnerovim obeležjima stiglo je u pomenuti kamp, piše Euronews.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, koji je posredovao u sporazumu kojim je okončana pobuna koju je pokrenuo šef Vagnera Jevgenij Prigožin, rekao je da bi vojska njegove zemlje mogla da ima koristi od plaćenika zbog njihovog iskustva na bojnom polju.

Nakon što je postigao dogovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, Prigožin je naredio svojim plaćenicima da se vrate u njihove kampove u zamenu za amnestiju za njega i njegove ljude i dozvolu da se presele u Belorusiju.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading