VAGNEROV PUČ JE U STVARI BIO PUTINOVA IGRA? Postoji mnogo NELOGIČNOSTI, britanski analitičari očekuju OBRAČUN sa Šojguom i Gerasimovim

Autor:

Svet

03.07.2023

14:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Priče o puču plaćeničke "Vagner" grupe postaju sve čudnije.

VAGNEROV PUČ JE U STVARI BIO PUTINOVA IGRA? Postoji mnogo NELOGIČNOSTI, britanski analitičari očekuju OBRAČUN sa Šojguom i Gerasimovim

Foto: Tanjug/AP

Sasvim očekivano gomilaju se informacije o masovnim čistkama u vojnom vrhu ruske vojske, ali još nema suvislog objašnjenja da li se nekadašnji prijatelj i poslušnik ruskog predsednika, Jevgenij Prigožin, zaista okuražio da krene na Putina koji mu je decenijama omogućavao finansiranje biznisa. Ili se ipak radilo o Prigožinovom pokušaju obračuna s "moskovskim klanom", tj. vojnim vrhom Rusije, ministrom obrane Šojguom i glavnim komandantom vojske Gerasimovim, piše u velikoj analizi Instituta za ratne studije (ISW), prenosi Jutarnji list.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Sudbina generala Surovikina

Najčudnija u postojećim službenim narativima jeste pozicija generala Sergeja Surovikina, koji je osumnjičen da je znao i podržavao Prigožinov plan ‘marša na Moskvu‘. Već je mesecima jasno da je sukob Prigožina i vojnog vrha – Šojgua i Gerasimova – postao nepremostiv, što je bilo očigledno iz opskurnih objava šefa Vagner grupe na društvenim mrežama. To što ga samo zbog prozivki ruski vojni vrh davno nije uhapsio, pa i eliminisao, Prigožin verovatno može da zahvali samo dugom odnosu s Vladimirom Putinom, a sada još više bode oči da se Surovikin također prikazuje kao jedan od urotnika, ili barem jedan od onih koji su ćutke pustili Prigožinov ‘marš na Moskvu‘.

Međutim, u tom narativu nema odgovora kako je tokom pobune Vagnera jedino rusko ratno vazduhoplovstvo pokazalo neku spremnost za obračun s Vagner grupom, a Surovikin je upravo bio i ostao glavni zapovednik ruskih vazdušnih snaga. Prema nizu nezvaničnih informacija, Surovikin je uhapšen. A Vagner grupa je tokom neuspelog puča srušila najmanje sedam letelica ruske armije i ubila ukupno 39 pilota. Zašto se sada govori o hapšenju generala Surovikina, ako se red vojske za koji je bio odgovoran pokazao najaktivnijim u zaštiti Moskve, dok se drugi praktično nisu suprotstavljali Prigožinovim jedinicama? Nije li pomalo bizarno da u čistkama prvo "leti glava" onome čiji su vojnici i oficiri nešto činili protiv pučista? Tu kontroverzu primetilo je više analitičara.

Surovikin je prethodno navodno bio u napetim odnosima sa Šojguom i Gerasimovom, ali je i služio kao medijator između Prigožina i moskovskog dvojca. Surovikin je kao medijator bio aktivan tokom bitke za Bahmut, kad je Prigožin teško optuživao Moskvu za blokadu snabdevanja.

Bizarnost 2: Bekstvo kod Lukašenka

Deo analitičara smatra da se slučaj Surovikin može objasniti pokušajem da se on pretvori u žrtvenog jarca: u vojnog zapovednika čije ponašanje objašnjava i pravda katastrofalnu reakciju vojnog vrha i ruskih sigurnosnih službi na Prigožinovu pobunu. Ovo objašnjenje se čini logičnim, ali treba obratiti pažnju kako Vladimir Putin time zapravo žrtvuje dva svoja "žrtvena jarca": i Prigožina i Surovikina. U tom kontekstu ne treba zaboraviti kako je članovima Vagner grupe obećana amnestija, dopušteno im je pregrupisanje u Belorusiji kako bi mogli nastaviti afričke operacije, a vođa najdramatičnijeg puča u modernoj istoriji čovečanstva jednostavno se nakon dogovora s Putinom (!) odšetao kod Putinovog političkog prijatelja (!) i političkog podanika, beloruskog predsednika Lukašenka.

Još je neobičnije, piše u svojoj analizi, ugledni Institut za ratne studije (ISW), a prenosi Jutarnji list kako se Prigožin čak nakon dogovorenog odlaska u Belorusiju potajno vratio na pregovore u Rusiju s neimenovanim ruskim visokim zvaničnicima i Većem zapovednika Vagner grupe. ISW raspravlja i o razmerama navodnog regrupiranja Vagner grupe u Belorusiji, pri čemu navodi više izvora. Zanimljivo je da ruski opozicijski medij Meduza tvrdi da je uz Prigožina u Belorusiju otišlo samo 1000 ljudi, ali beloruski opozicijski kanal Belamova donosi drugačije informacije o stvaranju nove logistike i trening kampova Vagnera u Belorusiji.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Kakav je to puč u kojem diktator kojeg je trebalo svrgnuti ili smaknuti dopušta organizatoru puča da se preseli u Belorusiju, državu koju vodi diktatorov politički poslušnik, a pri tome diktator dopušta organizatoru puča regrupiranje u susednoj zemlji.

Bizarnost 3: Čudne čistke u vrhu vojske

Nejasno je kakav je uticaj imao navodni pokušaj puča na stanje u ruskoj armiji. Evo jednog zanimljivog pasusa iz ekstenzivne analize ISW-a o tom vrlo intrigantnom pitanju:

„Ruski izvori nagađaju da Vagnerova pobuna već ima širok uticaj na rusku komandnu strukturu. Istaknuti ruski vojni bloger tvrdio je da je Vagnerova pobuna potaknula ‘čistke velikih razmera‘ među zapovednim kadrom ruskih oružanih snaga i da rusko Ministarstvo obrane trenutno prolazi ‘stres test‘ za lojalnost. Vojni bloger je tvrdio da Ruska savezna zaštitna služba (FSO) sprovodi reviziju ruskog vojnog vođstva kao i pojedinačnih zapovednika jedinica. On je tvrdio da ruski zvaničnici koriste ‘neodlučnost‘ Ministarstva obrane u suzbijanju pobune i ‘podršku paravojnim kompanijama (PMC)‘ kao izgovor za uklanjanje ‘neprijatnog‘ osoblja s njihovih položaja. Bloger je posebno tvrdio da je zapovednik ruskih vazdušno-desantnih snaga (VDV) i, kako se priča, zamenik komandanta ratišta, general-pukovnik Mihail Teplinski preuzeo odgovornosti glavnog zapovednika fronta u Ukrajini od trenutnog glavnog generala vojske Valerija Gerasimova neodređenog datuma, ali verovatno nakon pobune. Vojni bloger je naglasio da će Gerasimov zadržati svoje mesto načelnika Vrhovnog štaba, ali više neće imati odgovornosti za ruske operacije u Ukrajini. Drugi ruski izvor tvrdi da je ‘atmosfera sumnje obavila Vrhovni štab i da se Gerasimovljevi ogranci optužuju za neodlučnost i neuspeh, dok se ogranci generala Sergeja Surovikina optužuju za saučesništvo u pobuni. Izvori koji objavljuju ove spekulacije uglavnom su bili tačni u prethodnim izveštajima o promenama ruskog zapovedništva, iako tekući poremećaj ljudskih mreža i ozbiljne potencijalne posledice povezane s Prigožinovom oružanom pobunom mogu utiecati na tačnost ovih izvora. ISW u ovom trenutku ne može potvrditi nijednu od ovih spekulacija o promenama zapovedništva, ali je evidentno da oružana pobuna i dalje ima značajne posledice u informacijskom prostoru.“

Ukratko, ako su tačne informacije vojnih blogera da je Gerasimovu de fakto nakon puča oduzeto zapovedanje operacijama u Ukrajini, onda "Prigožinov puč" počinje da dobija neki drugi kontekst.

Cilj: Obračun sa Šojguom i Gerasimovim

Dodajmo kako vrlo ozbiljni ISW već spekuliše kako bi Putin mogao ići na obračun sa Šojguom i Gerasimovom, što ipak, ako se pokaže tačnim, Prigožinovom puču daje potpuno drugačiji kontekst.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

- Kremlj će verovatno pokušati da uravnoteži želju za ublažavanjem široko rasprostranjenog prezira prema osobama iz establišmenta Ministarstva obrane koje su podstakle Vagnerovu pobunu dok će takođe pokušavati da liši moći one koji su možda simpatisali pobunu. Segmenti proratne ultranacionalističke zajednice i ruske vojske rutinski su kritikovali Gerasimova i ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua zbog njihovog upravljanja ratom u Ukrajini, a Prigožinov priznati cilj da nasilno ukloni dvojicu generala sugeriše da bi Kremlj mogao gledati na nepopularnost Gerasimova i Šojgu kao direktnu pretnju Putinovoj sposobnosti da zadrži potporu među ključnim biračima i vojskom.“

Ključno pitanje koje se nameće jeste da li je možda "puč" jedna od Putinovih igara koja je u nekom trenutku otišla predaleko?

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading