NUKLEARKA ZA NUKLEARKU: SEVERNA KOREJA UPOZORAVA NA OPŠTI SUKOB! Kim Džong Un besni zbog vazdušnih vežbi SAD i Južne Koreje

Autor:

Svet

02.02.2023

11:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Južna Koreja i SAD su u sredu pustile bombardere u okviru zajedničkih vojnih vežbi.

NUKLEARKA ZA NUKLEARKU: SEVERNA KOREJA UPOZORAVA NA OPŠTI SUKOB! Kim Džong Un besni zbog vazdušnih vežbi SAD i Južne Koreje

Foto: Tanjug/AP

Severna Koreja je danas upozorila na „nuklearku za nuklearku, kao i na sveopštu konfrontaciju“ sa Sjedinjenim Državama dok je diktator Kim Džong Un besneo zbog najnovijih zajedničkih vazdušnih vežbi između Amerike i Južne Koreje.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Pjongjanga, navodi se da najnoviji potezi američke vojske podižu tenziju do „ekstremne crvene linije“.

Pretnja nuklearnom silom, nastala je kao odgovor na komentare američkog ministra odbrane Lojda Ostina, koji je u utorak u Seulu rekao da će njegova zemlja povećati svoje raspoređivanje naprednih vojnih sredstava na Korejskom poluostrvu, uključujući borbene avione i nosače aviona, jer jača zajedničku obuku i operativno planiranje sa Južnom Korejom.


Bezbednosna pretnja Južnoj Koreji porasla je otkako je Severna Koreja testirala desetine projektila 2022. godine, uključujući i one potencijalno sposobne za nuklearni napad, a dizajnirane da pogode ciljeve u Južnoj Koreji i na kopnu SAD, piše Dejli Mejl.

U saopštenju pripisanom neidentifikovanom portparolu njenog ministarstva spoljnih poslova, Severna Koreja je rekla da širenje savezničkih vežbi preti da Korejsko poluostrvo pretvori u „ogromni ratni arsenal i kritičniju ratnu zonu“.

U saopštenju se navodi da je Sever spreman da se suprotstavi svakom kratkoročnom ili dugoročnom vojnom izazovu koristeći se „najvećom nuklearnom silom“.

ALARMANTNA SITUACIJA

- Vojna i politička situacija na Korejskom poluostrvu i u regionu dostigla je ekstremnu crvenu liniju zbog nepromišljenih vojnih konfrontacionih manevara i neprijateljskih akata SAD i njihovih vazalnih snaga - rekao je portparol.

Severna Koreja je decenijama opisivala kombinovane vojne vežbe Sjedinjenih Država sa Južnom Korejom kao probe za potencijalnu invaziju, iako su saveznici te vežbe opisali kao odbrambene.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopštilo je da su Sjedinjene Države letele bombarderima B-1B i borbenim avionima F-22 i F-35 u vežbi u sredu sa južnokorejskim lovcima iznad zapadnih voda Južne Koreje.

Sjedinjene Države i Južna Koreja takođe planiraju zajedničku simulaciju ovog meseca sa ciljem da pooštre svoj odgovor ako Severna Koreja upotrebi nuklearno oružje.

DEMONSTRACIJA NAORUŽANJA

- DNRK će najoštrije reagovati na bilo koji vojni pokušaj SAD po principu „nuklearka za nuklearku i sveobuhvatna konfrontacija za sveopšti sukob! - rekao je portparol Severne Koreje, pozivajući se na formalni naziv zemlje, Demokratska Narodna Republika Koreja.

Saopštenje Severne Koreje najavilo je još jednu provokativnu akciju u demonstracijama naoružanja 2023. godine, slično kao što su radili tokom 2022. godine, kada su pojačali svoja raketna i artiljerijska lansiranja, koje su opisali kao simulirane nuklearne napade na južnokorejske i američke ciljeve, piše Dejli Mejl. 

- Ukoliko SAD nastave da uvode strateška sredstva na Korejsko poluostrvo i njegovu okolinu, DNRK će bez greške staviti jasnije svoje aktivnosti odvraćanja u skladu sa njihovom prirodom - rekao je portparol.

Na pitanje o izjavi Severne Koreje na Filipinima u četvrtak, Ostin je rekao da su Sjedinjene Države „veoma ozbiljne“ u vezi sa svojom posvećenošću odbrani Južne Koreje i da će nastaviti da rade zajedno sa svojim saveznicima i „obučavaju i osiguravaju da održavamo kredibilne i spremne snage .'

Foto: Shutterstock,

 

An Eunju, portparol južnokorejskog ministarstva spoljnih poslova, rekao je da su severnokorejsko proširenje svog nuklearnog naoružanja i raketnog programa i verbalne pretnje preventivnim nuklearnim napadima primorale Seul da oštro reaguje kako bi obezbedio zaštitu svojih građana.

- Severna Koreja je ta koja podiže tenzije na Korejskom poluostrvu odbijajući ponude za dijalog Južne Koreje i Sjedinjenih Država i praveći nuklearne i raketne provokacije i pretnje - rekla je ona, pozivajući Pjongjang da se vrati pregovorima o denuklearizaciji.

Jeon Ha Gju, portparol ministarstva odbrane Južne Koreje, rekao je da najnovije vazdušne vežbe saveznika imaju za cilj da pokažu kredibilitet američkog 'proširenog odvraćanja', misleći na privrženost upotrebi čitavog spektra svojih vojnih sposobnosti, uključujući i nuklearne, da brani Južnu Koreju, piše Dejli Mejl.

On je odbio da otkrije tačan broj američkih i južnokorejskih aviona uključenih u vežbu. Na konferenciji za novinare nakon sastanka u utorak, Ostin je rekao da su se on i južnokorejski ministar odbrane Li Džong-Sup složili da dalje prošire svoje kombinovane vojne vežbe, uključujući više demonstracija bojeve vatre. Oni su se obavezali da će nastaviti sa "blagovremenim i koordinisanim" raspoređivanjem američkih strateških sredstava u regionu.

Saveznici su prethodno smanjili svoju obuku poslednjih godina kako bi stvorili prostor za diplomatiju sa Severnom Korejom tokom Trampove administracije i zbog pandemije COVID-19.

CILJ KIMOVOG NUKLEARNOG PRITISKA

Južna Koreja i Sjedinjene Države takođe jačaju svoju bezbednosnu saradnju sa Japanom, što je nedavno uključivalo vežbe trilateralne protivraketne odbrane i protivpodmorničkog ratovanja tokom provokativnog trčanja severnokorejskih testova naoružanja, piše Dejli Mejl.

- Rasporedili smo avione pete generacije, F-22 i F-35, rasporedili smo udarnu grupu nosača da poseti poluostrvo. Možete očekivati više takvih aktivnosti ubuduće - rekao je Ostin.

Foto: www.profimedia.rs

 

Tenzije bi mogle dodatno da porastu kada bi severnokorejski lider Kim Džong Un udvostručio svoje nuklearne ambicije. Tokom političke konferencije u decembru, Kim je pozvao na „eksponencijalno povećanje“ nuklearnih bojevih glava, masovnu proizvodnju taktičkog nuklearnog oružja na bojnom polju koje cilja Južnu Koreju i razvoj snažnijih raketa dugog dometa dizajniranih da stignu do kopna SAD.

Kim bi sledeće nedelje mogao da pokaže svoj rastući arsenal nuklearnih raketa, dok komercijalni satelitski snimci ukazuju na pripreme za ogromnu vojnu paradu u glavnom gradu Pjongjangu, verovatno za 75. godišnjicu osnivanja njegove vojske koja pada 8. februara.

Eksperti kažu da Kimov nuklearni pritisak ima za cilj da primora Sjedinjene Države da prihvate ideju Severne Koreje kao nuklearne sile kako bi mogle da pregovaraju o preko potrebnim ekonomskim ustupcima sa pozicije snage.

Nuklearni pregovori između SAD i Severne Koreje zaustavljeni su 2019. godine zbog neslaganja oko ublažavanja ekonomskih sankcija Severne Koreje koje predvode SAD u zamenu za korake Severne Koreje da ukine svoje programe nuklearnog oružja i raketa, piše Dejli Mejl.

Portparol Severne Koreje rekao je da Pjongjang nije zainteresovan za bilo kakav kontakt ili dijalog sa Sjedinjenim Državama sve dok održava svoju „neprijateljsku politiku i liniju konfrontacije“, rekavši da Vašington pokušava da primora Pjongjang da se „jednostrano razoruža“.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading