ŽIŽEK NASTAVIO DA PROVOCIRA ZAPAD: Rusija ne gubi rat, Putin stoji odlično u Kremlju

Autor:

Svet

31.01.2023

23:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slavoj Žižek, slovenački filozof svetskog glasa za ruski nezavisni portal Meduza rekao je da se što se tiče Rusije najviše plaši nekontrolisane preraspodele uticaja.

ŽIŽEK NASTAVIO DA PROVOCIRA ZAPAD: Rusija ne gubi rat, Putin stoji odlično u Kremlju

Foto: Profimedia, Tanjug/AP

Slavoj Žižek ističe da Rusija nije nužno osuđena na poraz, kao ni Putinov režim na pad.

- Neki na to gledaju s nadom jer Putina navodno napuštaju oligarsi i najbliži saveznici, ali to samo povećava opasnost. Takva borba za vlast nema čak ni obeležja institucionalizovanog sukoba. Umesto toga postoje sukobi između oligarha i moćnih skupina, koje to sasvim jasno pokazuju. Savršen primer je vlasnik "Vagnera" Jevgenij Prigožin, koji napada ministra odbrane Sergeja Šojgua i Ministarstvo odbrane. U ozbiljnoj državi to nije moguće. Rusija nije nužno osuđena na poraz, kao ni Putinov režim na pad. Šta ako Rusija nastavi da drži okupirane teritorije Ukrajine, paralelno republikanci pobede na izborima u SAD, a socijalno nezadovoljstvo poraste u zapadnoj Evropi? Ljudi će se samo umoriti - rekao je Žižek.

Filozofa čudi stanje na terenu, a pogotovo to što Ukrajinci odolevaju naparu Rusije već godinu dana.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

 

 

- Za mene je pravo čudo činjenica da se otpor Ukrajine nastavlja nakon gotovo godinu dana. Na samom Zapadu već su se svi iscrpli iako ne učestvuju u ratu direktno. Putin je, međutim, vrlo pragmatičan i koristiće do kraja prilike da zadrži vlast. Nažalost, jedini izlaz je ostati strpljiv i ne koristiti se jezikom trijumfa: "Porazi Rusiju, uništi Putina." Što je još važnije, Ukrajina nužno mora preživeti kao nezavisna država. To će dugoročno biti korisno i za Rusiju - rekao je on.

Preti li Putinu pad u Kremlju?

Vojni udar u Rusiji i pad režima predsednika Vladimira Putina postaće realno moguć u narednih 12 meseci usled vojnog poraza u Ukrajini i ekonomske propasti izazvane zapadnim sankcijama, tvrdi Abas Galjamov, politički analitičar i bivši pisac Putinovih govora, koji je u razgovoru za CNN izjavio da će građani u Rusiji tražiti nekoga koga mogu da okrive za gubitke na frontu i pogoršanje životnog standarda.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

- Vojni udar postaje moguć u Rusiji kako se rat u Ukrajini nastavlja. Ruska ekonomija se raspada. Rat je izgubljen. Sve više i više tela se vraća u Rusiju, pa Rusi nailaze na sve više problema. Pokušaće da pronađu objašnjenje za sve što se dešava, pogledaće oko sebe i ka političkim procesima, a onda će sami da odgovore: "Sve ovo se dešava zato što zemljom vlada stari tiranin, stari diktator." U tom trenutku vojni udar biće moguć - rekao je Abas Galjamov za CNN.

On navodi da bi to moglo da se desi u narednih 12 meseci.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading