VIŠE OD 200 DECE POPILO SIRUP I UMRLO: Zastrašujuća tragedija u Indoneziji, tečnost sadržala otrovne hemikalije, a DVA sastojka su bila PRESUDNA

Autor:

Svet

30.01.2023

17:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dva sporna sastojka se koriste u antifrizu, kočionim tečnostima i drugim industrijskim hemikalijama.

VIŠE OD 200 DECE POPILO SIRUP I UMRLO: Zastrašujuća tragedija u Indoneziji, tečnost sadržala otrovne hemikalije, a DVA sastojka su bila PRESUDNA

Foto: shutterstock

U medicinskim sirupima za kašalj, za koje vlasti Indonezije sumnjaju da su uzrokovale smrt više od 200 dece u toj zemlji, pronađene su industrijske hemikalije koje je indonežanska kompanija prodavala fabrikama kao farmaceutske, saopštila je policija te zemlje.

Policije je navela da su dva sastojka, etilen-glikol i dietilen-glikol, pronađeni u pojedinim sirupima na bazi paracetamola, koji su doveli do akutnog oštećenja bubrega kod mnoge dece, prenosi Rojters.

Dva sporna sastojka se koriste u antifrizu, kočionim tečnostima i drugim industrijskim hemikalijama, ali i kao jeftinija alternativa u pojedinim farmaceutskim proizvodima za glicerin, koji je rastvarač ili sredstvo za zgušnjavanje u mnogim sirupima protiv kašlja.

Mogu da budu toksični, kao i da dovedu do otkazivanja rada bubrega, podseća britanska agencija.

Visoki zvaničnik indonežanske policije rekao je novinarima da su vlasti otkrile da je kompanija "CV Samudera Chemical" prodavala "industrijske" hemikalije kao propilen-glikol farmaceutskog kvaliteta i isporučila ih distributerima lokalnih proizvođača lekova.

Policija je uhapsila i optužila zvaničnike kompanije "Samudera" i njenog distributera "CV Anugrah Perdana Gemilang", naveo je zvaničnik.

Naglasio je i da bi u nastavku istrage još osoba mogle da bude osumnjičene.

Rojters nije mogao odmah da kontaktira predstavnike "CV Samudera Chemical" ili "CV Anugrah Perdana Gemilang".

Svetska zdravstvena organizacija pozvala je prošle nedelje na "neposrednu i usklađenu akciju" kako bi zaštitila decu od kontaminiranih lekova, nakon prijavljenih oko 300 smrtnih slučajeva u Gambiji, Uzbekistanu i Indoneziji, povezanih sa sirupima protiv kašlja, prenosi Kurir.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading