"NE ŽELIM DA TE POVREDIM, TRAJAĆE SAMO MINUT"! Putin pretio Borisu Džonsonu projektilom!

Autor:

Svet

30.01.2023

07:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Džonson kaže da je taj razgovor s Putinom imao u februaru 2022. te je u njemu upozorio ruskog predsednika da će rat biti potpuna katastrofa.

"NE ŽELIM DA TE POVREDIM, TRAJAĆE SAMO MINUT"! Putin pretio Borisu Džonsonu projektilom!

Foto: Tanjug/AP

Boris Džonson, bivši britanski premijer, rekao je da mu je Vladimir Putin pretio raketnim napadom u vanrednom telefonskom razgovoru uoči ruske invazije na Ukrajinu. Tadašnji britanski premijer rekao je da mu je ruski predsednik poručio da će to trajati svega minut.

Džonson kaže da je taj razgovor s Putinom imao u februaru 2022. te je u njemu upozorio ruskog predsednika da će rat biti potpuna katastrofa. Detalji njihovog razgovora otkriveni su u BBC-jevom dokumentarcu u kojem se radi o Putinovom odnosu s ostalim svetskim liderima. 

Upozorio Putina da bi rat doveo do zapadnih sankcija

Džonson je upozorio Putina da bi invazija na Ukrajinu dovela do zapadnih sankcija i većeg broja NATO-ovih snaga na ruskim granicama. Takođe je pokušao odvratiti rusku vojnu akciju govoreći Putinu da se Ukrajina neće pridružiti NATO-u "u doglednoj budućnosti".

Ponudio sam pomoć Zelenskom

Republika

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

 

Manje od dve nedelje kasnije, dok su tenkovi prelazili granicu 24. februara, Džonsona je usred noći probudio telefonski poziv od predsednika Ukrajine Zelenskog.

- Zelenski je bio vrlo, vrlo miran - prisetio se Džonson. - Ali, rekao mi je, znaš, oni napadaju posvuda.

On kaže da je ponudio pomoć u prebacivanju ukrajinskog predsednika na sigurno.

- Nije to prihvatio. Herojski je ostao gde je bio - zaključuje Džonson.

- U jednom trenutku mi je pretio i rekao: "Borise, ne želim te povrediti, ali, s projektilom, to bi trajalo svega minut" ili nešto slično. Veselo. Ali mislim da je, sudeći po vrlo opuštenom tonu koji je imao, po nekoj vrsti distanciranosti, samo podilazio mojim pokušajima da ga nateram na pregovore.

Putin je bio vrlo ugodan tokom tog neobičnijeg poziva, rekao je Džonson. Nemoguće je znati je li Putinova pretnja bila iskrena, piše BBC.

Britanskom ministru je Šojgu dao dao znanja da će Rusija napasti

Devet dana kasnije, 11. februara, ministar obrane Ben Volas odletio je u Moskvu kako bi se sastao sa svojim ruskim kolegom Sergejem Šojguom. BBC-jev dokumentarac "Putin protiv Zapada" otkriva da je Volas otišao s garancijama da Rusija neće napasti Ukrajinu, ali je rekao da su obe strane znale da je to laž.

Opisao je to kao "demonstraciju siledžijstva ili snage, a to je: lagaću ti, znaš da lažem i znam da znaš da lažem i još ću ti lagati.

- Mislim da se radilo o tome kako poručiti "ja sam moćan - rekao je Volas. Rekao je da je "prilično jeziva, ali stvarna laž" potvrdila njegovo uverenje da će Rusija izvršiti invaziju. Dok je napuštao sastanak, rekao je da mu je general Valerij Gerasimov, načelnik Glavnog štaba Rusije, rekao da "nikada više neće biti poniženi".

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Nebojša

30.01.2023 08:48

I Rusi i Ukrajinci su takozvana pravoslavna braća. Toliko o pravoslavlju.