ERDOGAN OD FINSKE I ŠVEDSKE TRAŽI SAMO JEDNU STVAR: Zeleno svetlo za ulazak u NATO samo pod ovim uslovom

Autor:

Svet

17.01.2023

11:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Finski političari su Erdoganov zahtev protumačili kao odgovor na incident u Stokholmu.

ERDOGAN OD FINSKE I ŠVEDSKE TRAŽI SAMO JEDNU STVAR: Zeleno svetlo za ulazak u NATO samo pod ovim uslovom

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

Redžep Tajip Erdogan

Švedska i Finska moraju da deportuju ili izruče 130 terorista Turskoj pre nego što turski parlament odobri kandidature Stokholma i Helsinkija za ulazak u NATO, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. 

Erdogan je, kasno u nedelju, rekao da bi zahtev za članstvo u NATO-u prošao u turskom parlamentu, Švedska i Finska moraju da izruče više od 100, odnosno oko 130 terorista.

Finski političari su Erdoganov zahtev protumačili kao odgovor na incident u Stokholmu prošle sedmice kada je tokom protesta lutka s likom Erdogana bila obešena za noge, preneo je Rojters.  

"Ovo je morala biti reakcija, verujem, na događaje proteklih dana“, rekao je finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto za YLE.

Havisto je rekao da nije upoznat sa novim zvaničnim zahtevima iz Turske. 

Republika

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

 

 

Kao odgovor na incident u Stokholmu, Turska je otkazala planiranu posetu predsednika švedskog parlamenta Andreasa Norlena Ankari, koji je umesto toga u ponedeljak doputovao u Helsinki.

Švedski premijer Ulf Kristeršon rekao je u ponedeljak da je njegova zemlja u "dobrom položaju“ da obezbedi da Turska ratifikuje kandidaturu Stokholma za NATO. 

Erdoganov portparol Ibrahim Kalin rekao je u subotu da ističe vreme da turski parlament ratifikuje zahteve Švedske i Finske za ulazak u NATO pre predsedničkih i parlamentarnih izbora koji se očekuju u maju.

Turska je saopštila da posebno Švedska mora prvo da izruči kurdske militante i grupe koje Ankara optužuje za pokušaj državnog udara 2016. godine.

Dve nordijske države su prošle godine u maju podnele zahtev za ulazak u NATO nakon ruske invazije na Ukrajinu, a njihov zahtev moraju da odobre svih 30 država članica Alijanse. Do sada je to učinilo njih 28, osim Turske i Mađarske.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading