ORBAN NAJAVIO: Mađarska će ratifikovati početkom 2023. pristupanje Švedske i Finske NATO paktu!

Autor:

Svet

25.11.2022

10:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mađarska će ratifikovati članstvo Švedske i Finske u NATO početkom 2023. godine, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

ORBAN NAJAVIO: Mađarska će ratifikovati početkom 2023. pristupanje Švedske i Finske NATO paktu!

Foto: Tanjug/AP

Viktor Orban

- Mađarska će sigurno dati podršku njihovom pristupanju, nakon što to učini Vlada, to će učiniti i parlament - rekao je Orban.

Švedska i Finska su formalno podnele zahtev za pridruživanje NATO u junu ove godine, što je odluka podstaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine.

Međutim, Turska je kao članica NATO izrazila primedbe na njihove kandidature za članstvo, kritikujući Švedsku i Finsku zbog tolerisanja, pa čak i podrške terorističkim grupama.

Tri države potpisale su trilateralni memorandum o razumijevanju na samitu NATO u junu u Madridu, koji predviđa da Finska i Švedska više neće pružati podršku YPG/PYD-u, odnosno sirijskom ogranku terorističke organizacije PKK-a, niti terorističkoj organizaciji FETO, koja je odgovorna za neuspeo pokušaj vojnog udara u Turskoj, prenosi RTV Cg.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading