NEMAČKI MEDIJI: Pala odluka, Šolc šalje tenkove "Leopard 2" Ukrajini

Autor:

Svet

24.01.2023

19:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako navodi nemački nedeljnik, odluka se odnosi ''na najmanje jednu grupu'' tenkova Leopard 2 A6

NEMAČKI MEDIJI: Pala odluka, Šolc šalje tenkove "Leopard 2" Ukrajini

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Nemački kancelar Olaf Šolc odlučio je da pošalje tenkove Leopard 2 Ukrajini i dozvoli i drugim zemljama poput Poljske da to učine, javlja nemački Špigel.

Kako navodi nemački nedeljnik, odluka se odnosi ''na najmanje jednu grupu'' tenkova Leopard 2 A6, prenosi Rojters.

Špigel dodaje da drugi saveznici u okviru NATO, na primer u Skandinaviji, nameravaju da, zajedno sa Nemačkom, isporuče svoje tenkove Leopard Kijevu.

Poljska je danas zvanično zatražila odobrenje Berlina kako bi izvezla tenkove, a nemačka vlada je saopštila da će po ovom pitanju odgovoriti u što kraćem roku. Si-en-en prenosi da bi Nemački parlament sutra mogao da raspravlja o pitanju slanja tenkova "Leopard" u Ukrajinu.

Opozicione stranke Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i Hrišćansko-socijalna unija (CSU) zatražile su raspravu, uz obrazloženje da žele da omoguće slanje "Leopard" tenkova Ukrajini.

Debata bi trebalo da počne sutra u 15.05 časova po lokalnom vremenu. Nemački zakon zahteva odobrenje za ponovni izvoz njene vojne opreme, što znači da se tenkovi "Leopard" mogu poslati u Ukrajinu samo uz saglasnost Berlina.

Šolc je insistirao da Nemačka ne treba da deluje odvojeno od NATO saveznika u slanju novih kategorija teškog naoružanja, zbog zabrinutosti da bi takvi potezi mogli da izazovu eskalaciju sa Moskvom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Ljiljana

24.01.2023 19:42

A sta bi drugo moglo i da se ocekuje od prevrtljive i nacisticke Nemacke osim toga oni i neodlucuju nego Bajden i Amerika a oni mora da cute ko misevi i da se klanjaju papi Bajdenu

Aca

25.01.2023 10:16

Nemačka ce sve da uradi za Ameriku al ce to mnogo da ix košta