ONI SE BRANE LEPOTOM I RIBOM U VODI! Ova država je jedan od osnivača NATO alijanse, ali NEMA SVOJU VOJSKU!

Autor:

Razonoda

27.11.2023

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uoči Drugog svetskog rata, vlada je proširila nacionalnu policiju "Rikislogreglan" i njene rezerve u vojnu jedinicu zbog straha od moguće invazije. Ova vojna jedinica, pod vođstvom komesara Agnara Kofoed Hansena, obučavana je za odbranu zemlje.

ONI SE BRANE LEPOTOM I RIBOM U VODI! Ova država je jedan od osnivača NATO alijanse, ali NEMA SVOJU VOJSKU!

Foto: Shutterstock

Island, skandinavska država sa bogatom istorijom vojnih sukoba, iznenađujuće nema stajaću vojsku, iako je članica NATO alijanse. Ova zemlja, osnovana za vreme vikinga, suočavala se sa sukobima sa susednim državama poput Danske, Norveške i Velike Britanije, ali od 1860. godine, kada je preminuo poslednji general vojske, Island nije imao aktivnu vojnu strukturu.


Nakon što je 1918. godine povratio suverenitet kao zasebno kraljevstvo pod danskim kraljem, Island je uspostavio obalsku stražu, ali finansijski nije bio u mogućnosti da održava stalnu vojsku.

Uoči Drugog svetskog rata, vlada je proširila nacionalnu policiju "Rikislogreglan" i njene rezerve u vojnu jedinicu zbog straha od moguće invazije. Ova vojna jedinica, pod vođstvom komesara Agnara Kofoed Hansena, obučavana je za odbranu zemlje.Nakon Drugog svetskog rata, Sjedinjene Američke Države su formirale Odbrambene snage Islanda (IDF) na zahtev NATO-a, kako bi obezbedile odbranu Islanda. IDF je uključivala i civilno stanovništvo, a postojala je saradnja sa vojnim pripadnicima drugih NATO zemalja. Nakon Hladnog rata, američko ratno vazduhoplovstvo je održavalo prisustvo na Islandu, ali je 2006. godine napustilo ostrvo.

Iako Island nema stajaću vojsku, zahvaljujući svom geografskom položaju i mirnoj spoljnoj politici, ostaje vitalan član NATO alijanse. Od 2008. godine, zemlje članice NATO-a periodično raspoređuju lovce radi patroliranja Islandskog vazdušnog prostora pod misijom Islandske vazdušne policije.

(Republika/Informer)

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading