GDE SU SRPKINJE NA LISTI? U ovoj evropskoj zemlji dame NAJVIŠE PIJU, zemlja iz komšiluka u samom vrhu

Autor:

Razonoda

09.11.2023

10:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U studiji Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj obuhvaćene su 33 evropske zemlje

GDE SU SRPKINJE NA LISTI? U ovoj evropskoj zemlji dame NAJVIŠE PIJU, zemlja iz komšiluka u samom vrhu

Foto: pixabay.com

Žene u Velikoj Britaniji su na vrhu svetske liste kada je reč o konzumiranju alkoholnih pića, navodi se u izveštaju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

U pomenutoj studiji upoređivana je potrošnja alkohola u 33 zemlje, a kada je reč o Britankama istraživanja govore da 26 odsto njih pije najmanje šest alkoholnih pića u jednom intervalu najmanje jednom mesečno, preneo je Gardijan.

Međutim, kod britanskih muškaraca taj rezultat mnogo je veći i iznosi 45 odsto. Kada je reč o kombinaciji oba pola, Ujedinjeno Kraljevstvo je ukupno rangirano na trećem mestu sa Luksemburgom na rang listi opijanja, iza Rumunije i Danske.

S tim u vezi, izvršni direktor organizacije "Alkohol čejndž UK" Dr Ričard Pajper rekao je "alkohol prouzrokuje previše štete u Britaniji", što se, kako kaže, ipak može u "potpunosti eliminisati".

- Postoji ogromna potreba da vlada uvede mere za koje znamo da će smanjiti štetu od alkohola i spasiti živote, kao što su odgovarajuća kontrola marketinga alkohola i njegovo jasnije označavanje - navodi Pajper.

Izveštaj OECD-a je takođe otkrio da odrasli u Velikoj Britaniji češće kažu da puše u poređenju sa drugim zemljama, ali uprkos tome imaju nižu stopu pušenja od prosečne.

Trenutno samo je 12,7 odsto pušača u Velikoj Britaniji, u poređenju sa prosekom OECD-a od 16 odsto. Međutim, skoro jedna od 20 odraslih osoba (4,9 odsto) rekla je da redovno puši, u poređenju sa prosekom od 3,2 odsto.

Izveštaj je takođe otkrio da Britanija troši više na zdravstvenu zaštitu od upoređenih zemalja, ali ima manje bolničkih kreveta i dijagnostičkih alata, a i manje plaća medicinske sestre.

Velika Britanija troši više od proseka na resurse zdravstvenog sistema, što je u 2022 iznosilo 11,3 odsto BDP-a.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije. Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading