SRPSKI SIREVI MEĐU NAJBOLJIM NA SVETU! Poznati gastronomski sajt izabrao OVE četiri vrste!

Autor:

Razonoda

05.01.2023

11:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potvrda o kvalitetu stigla je sa sajta "Tejst Atlas".

SRPSKI SIREVI MEĐU NAJBOLJIM NA SVETU! Poznati gastronomski sajt izabrao OVE četiri vrste!

Foto: pixabay.com

Srpska kuhinja već je nadaleko čuvena u svetu, a domaći, autentični proizvodi svojstveni samo ovom kraju postali su brend koji se rado traži i na drugim kontinentima. Potvrda za to stigla je i od poznatog gastronomskog sajta "Tejst Atlas" koji je ovoga puta na svoju listu najboljih sireva na svetu svrstao čak četiri srpska recepta.

Reč je o zlatarskom siru, pirotskom kačkavalju, somborskom i miročkom siru.

Zlatarski sir

- Zlatarski sir je tradicionalni srpski sir poreklom sa Zlatara. Sir se pravi od sirovog kravljeg mleka (ili ponekad mešavine kravljeg i ovčjeg mleka). Ovaj sir bez kore je polutvrde teksture i obično se iseče na debele kriške pre konzumiranja.

Republika

Foto: YouTube/Printscreen

Zlatarski sir

Miris je prijatan i cvetan, a ukus blag, blago slan i mlečan. Cvetne note potiču od mleka, jer krave pasu na planinskim pašnjacima koji imaju jedinstvenu i raznoliku floru. Zlatarski sir se obično ostavlja da odleži od 3 nedelje do 2 meseca pre konzumiranja - navodi se na sajtu.

Pirotski kačkavalj

- Ovaj srpski kačkavalj jedan je od prepoznatljivih proizvoda celog pirotskog kraja. To je sir prijatno oštrog ukusa koji karakteriše svetlo žuta kora i glatka površina. Sir se prvobitno pravio od ovčjeg mleka jer je ovo područje bilo poznato po dve autohtone rase ovaca, a posle promena u stočarstvu, tradicionalna industrija u Pirotu je neznatno izmenjena, pa se kačkavalj danas proizvodi od nepasterizovanog ovčjeg ili kravljeg mleka, ili od kombinacije oba - piše pomenuti portal.

Republika

Foto: YouTube/Printscreen

Pirotski kačkavalj

Ceo proces proizvodnje, dodaju, ručno rade vešti majstori koji se trude da sačuvaju tradicionalne tehnike koje su izvorno prenete od nomadskih uzgajivača ovaca poznatih kao Crnovunci.

Miročki sir

 

- Blizak rođak popularnog halumi sira, Miročki sir je svež, punomasni sir od kravljeg mleka, mada se u smešu može dodati i ovčje i kozje mleko. Ima polutvrdu teksturu i blago sladak ukus. Sir se kratko kuva u sopstvenoj surutki, a zatim posoli i ostavi u salamuri dva dana.

Republika

Foto: YouTube/Printscreen

Miročki sir

Sveži miročki sir se u prošlosti tretirao kao poslastica i ljudi su ga stavljali na štapiće i pekli na otvorenoj vatri. Kada se peče na roštilju, spoljašnjost postaje hrskava, dok unutrašnjost ostaje mekana, ali se ne istopi. Zbog svog masnog, intenzivnog ukusa treba ga kombinovati sa čeri paradajzom, smokvama, narom, medom i blago slatkim, visoko kiselim belim vinima.

Za najbolje rezultate preporučuje se mariniranje sira u soku od pomorandže pre pečenja na roštilju - piše "Tejst atlas".

Somborski sir u kačici

Somborski sir je punomasni sir od ovčjeg mleka koji ima tradiciju dugu dva veka, a prema nekim zapisima, služio se i na bečkom dvoru. Danas ga pravi samo nekoliko porodica u Srbiji, a recept za njegov autentični ukus strogo je čuvana tajna.

Republika

Foto: YouTube/Printscreen

Somborski sir

Tajnu spravljanja, prema pričama, domaćica nije prenosila ćerki, već snaji, kako bi ostao sačuvan u porodici nakon što se ćerka uda. Nekada se pravio isključivo od ovčjeg, tek pomuzenog mleka i morao je da se pojede za sedam dana. Sada se sve češće pravi od kravljeg mleka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading