ZBOG OVOGA ĆE SE TRAJNO ODUZIMATI VOZAČKA DOZVOLA! Novi nacrt zakona o bezbednosti saobraćaja predviđa strože kazne za nesavesne vozače!

Autor:

Razonoda

31.01.2023

09:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nacrt novog zakona o bezbednosti saobraćaja doneće novitete za vozače.

ZBOG OVOGA ĆE SE TRAJNO ODUZIMATI VOZAČKA DOZVOLA! Novi nacrt zakona o bezbednosti saobraćaja predviđa strože kazne za nesavesne vozače!

Foto: Republika

Nacrt novog zakona o bezbednosti saobraćaja predviđa strože kazne, kao i privremeno oduzimanje vozila.

Nacrt je još uvek u toku, rekao je za Kurir pomoćnik direktora Agencija za bezbednost saobraćaja Mirko Koković i objasnio u kojim će se slučajevima vozačima oduzimati vozačke dozvole.

- Kada pričamo o oduzimanju dozvola, treba sačekati finalnu verziju. To je jedan od predloga da bude privremeno oduzeta dozvola do okončanja sudskog postupka - kaže Koković.

Trajno oduzimanje dozvole bi se primenjivalo u dva slučaja.

- Trajno oduzimanje dozvole primenjivalo bi se kada su u pitanju prekršaji koji se odnose na prekoračenje brzine i vožnju pod dejstvom alkohola. Ta dva faktora najviše dovode do nesreća sa smrtnim ishodom - kaže Koković i dodaje:

- Svako treće lice strada zbog prekoračenje brzine, svako sedmo lice strada zbog vožnje u alkoholisanom stanju. To je jedna od mera koja će poboljšati bezbednost u saobraćaju - rekao je Mirko Koković.

Po pitanju vožnje trotineta, kaže Koković, teško je pronaći kompromis.

- Treba naći kompromis između bezbednosti i komfora. Vodili smo se iskustvom zemalja koje su pre nas rešile taj problem. Da ne bismo napravili grešku, dobro ćemo razmotriti sve opcije. Najveći problem je određivanje površina po kojoj se mogu kretati trotinetaši. Tu moramo misliti i na pešake koji su ugroženi - naveo je.

Prošle godine u saobraćajnim nezgodama poginulo je 535 osoba, tako se nastavio rastući trend i prešao godišnji prosek. Od 500.000 zabeleženih prekršaja prekoračenja brzine u 2022. gotovo 3.000 je onih koji su kažnjeni zbog nasilničke vožnje.

Više od 61.500 vozača isključeno je tokom 2022. iz saobraćaja zbog vožnje pod dejstvom alkohola, a zbog psihoaktivnih supstanci više od 2.500 vozača. Dok je 190.000 onih koji su kažnjeni zbog nevezivanja pojasa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading