SVI OVAKO NA MRAZU ZAGREVAJU AUTOMOBILE: To je velika greška i može skupo da vas košta - evo šta treba da se radi

Autor:

Razonoda

23.12.2022

11:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stručnjaci za automobile upozorili su vozače na uobičajen trik za zagrevanje automobila koji bi mogao da izazove oštećenje motora vašeg vozila i da vas košta mnogo za popravku.

SVI OVAKO NA MRAZU ZAGREVAJU AUTOMOBILE: To je velika greška i može skupo da vas košta - evo šta treba da se radi

Foto: Tanjug/J. ILIĆ

Stručnjaci za automobile upozoravaju vozače da ne pokušavaju jedan od najpopularnijih metoda da se automobil brzo zagreje, jer se ispostavilo da bi to moglo da izazove skupu štetu na vozilu.

Seb Goldin, izvršni direktor auto-škole RED, rekao je da vozači ne bi trebalo da vrte svoje motore u pokušaju da se otarase mraza i zagreju svoj automobil na odgovarajuću temperaturu, jer bi to moglo oštetiti motor - što bi dovelo do skupe popravke.


U razgovoru za britanski Ekpres, Seb je rekao: „Niske temperature mogu uticati na rad motora. Uverite se da su sve tečnosti motora (antifriz i ulje) proverene i da su u dobrom stanju kako biste izbegli uticaj hladnog vremena.

"Izbegavajte visoke obrtaje motora dok motor ne dostigne radnu temperaturu jer to može oštetiti motor."

Republika

Foto: pixabay.com

 

 

Neki vozači će ujutru pokrenuti motor kako bi zagrejali automobil i ubrzali proces uklanjanja mraza na vetrobranskom staklu, ali to može biti štetno za motor. Proces takođe može štetiti životnoj sredini, jer i rad u praznom hodu i rad motora mogu da ispuste štetne zagađivače u atmosferu.


Seb je dodao: „Na baterije može uticati vruće letnje vreme, ali se problem češće primećuje zimi jer baterija mora više da radi da bi pokušala da pokrene hladan motor. Ako ste svesni da vam je baterija već slaba, gledajte da ga zamenite pre hladnoće." Da bi se izborio sa problemima sa baterijom, Seb je predložio da imate kablove za kratkospojnike pri ruci u svakom trenutku, za slučaj da u bilo kom trenutku morate da pokrenete automobil. Ako vozači čuju tiho cviljenje kada okreću ključ u bravi za paljenje, ali se motor startera ne okreće, verovatno će imati praznu bateriju.

I u drugom savetu, Seb je rekao: „Blato i lišće mogu da blokiraju ključne rupe za odvod vode i zadrže vlagu u nevidljivim delovima vašeg automobila. „Očistite male kutke automobila, kao što su u podnožju vetrobranskog stakla gde se ostaci mogu skupiti: oni blokiraju rupe za odvod i mogu dovesti do curenja u unutrašnjosti automobila.“

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading