SAHRANJENA DEVOJČICA (15) KOJA SE UTOPILA U DRINI: Na Fejsbuk stranici njene škole objavljena potresna poruka

Autor:

Hronika

22.06.2024

18:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Devojčica je nestala 19. juna u popodnevnim satima.

SAHRANJENA DEVOJČICA (15) KOJA SE UTOPILA U DRINI: Na Fejsbuk stranici njene škole objavljena potresna poruka

Foto: pixabay.com

Danas je sahranjena petnaestogodišnja devojčica M. J., koja se utopila u reci Drini. Na Fejsbuk stranici Osnovne škole "Kralj Aleksandar Karađorđević" iz Prnjavora, objavljena je oproštajna poruka:

"Danas smo se oprostili od naše tragično nastradale učenice M. J. Počivaj u miru! Neka te anđeli čuvaju!"

Devojčica je nestala 19. juna u popodnevnim satima dok se kupala u reci sa sestrom svog očuha. Veruje se da ju je savladao vir. Njeno telo je pronađeno dva dana kasnije u blizini restorana, u naselju VI reon, gde nema uređene plaže za kupanje, prenosi Telegraf.

 

Opasnosti rečnog toka

Meštani upozoravaju da je ovaj deo toka Drine veoma opasan zbog kratera nastalih usled iskopavanja šljunka, što dodatno povećava rizik za kupače. Devojčica je živela u blizini sa svojom majkom, očuhom i mlađom sestrom.

Pomoć davljeniku treba biti brza i efikasna kako bi se sprečile teže posledice. Evo koraka koje treba preduzeti kako bi se pružila pomoć davljeniku:

Pozovite pomoć: Prvo i najvažnije, odmah pozovite hitnu pomoć ili lokalne službe spasavanja. Brza reakcija može biti ključna za spasavanje života.

Bezbednost: Pre nego što pristupite davljeniku, pobrinite se da i vaša bezbednost bude osigurana. Ako je moguće, nosite pojas ili drugu opremu koja vam može pružiti podršku ili pomoć u slučaju potrebe.

Procena situacije: Odmah procenite situaciju. Ako je davljenik u stanju da pliva ili se drži na površini vode, pokušajte mu pružiti nešto što bi mu moglo pomoći da se zadrži iznad vode, kao što je daska, štap ili drugi predmet.

Izvucite davljenika iz vode: Ako je davljenik u bez svesti i ne reaguje, a vi imate potrebnu obuku, možete pokušati da ga izvučete iz vode. Koristite tehnike vuče kao što su "Zagrabi za kosu" ili "Bacanje konopa".

Oživljavanje: Ako je davljenik bez svesti i ne diše, odmah započnite sa postupkom oživljavanja prema vašoj obuci o pružanju prve pomoći. Ovde se može primeniti veštačko disanje i kompresije grudnog koša (CPR).

Pomoć kada stigne hitna pomoć: Kada hitna pomoć stigne na mesto događaja, prenesite im sve relevantne informacije koje ste primetili ili koje su vam davljenikove prve reakcije pružile.

Pametno je unapred imati obuku o pružanju prve pomoći, posebno ako živite u blizini vode ili često provodite vreme na vodi. Ova obuka može biti ključna za brzu i efikasnu reakciju u situacijama spašavanja kao što je davljenje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading