VELIKA AKCIJA U BEOGRADU: U toku hapšenje zbog trgovine ljudima

Autor:

Hronika

12.06.2024

08:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U toku je pretres više lokacija u prestonici.

VELIKA AKCIJA U BEOGRADU: U toku hapšenje zbog trgovine ljudima

Foto: Shutterstock

U Beogradu je u toku velika akcija policije i tužilaštva.

Kako se saznaje, privodi se više osoba koje se dovode u vezu sa trgovinom ljudima.

U toku je pretres više lokacija u prestonici i zaplena računarske opreme.

Trgovina ljudima je globalni fenomen, koji se bez izuzetka javlja širom sveta i u svim državama, bez obzira na njihovo društveno uređenje ili ekonomsku razvijenost. To mogu biti zemlje u političkoj i ekonomskoj tranziciji, nerazvijene i zemlje u razvoju, zemlje u ratu i postkonfliktne zemlje. Sve one se pojavljuju kao zemlje porekla i tranzita žrtava, dok se ekonomski razvijenije zemlje pojavljuju kao zemlje destinacije.*

Smatra se da je trgovina ljudima globalno najrasprostranjenije krivično delo, koje svakodnevno utiče na živote miliona žena, muškaraca i dece, menjajući ih drastično.

Termini „zemlja porekla“, „zemlja tranzita“ i „zemlja destinacije“ nisu apsolutne kategorije – jedna država može u konkretnim slučajevima imati različite uloge. Takođe, ekonomska razvijenost i bogatstvo zemlje destinacije se ne mogu posmatrati nezavisno od situacije u zemlji porekla.

Trgovina ljudima podrazumeva prodaju i kupovinu, tj. držanje neke osobe protiv njenje volje i u cilju njene eksploatacije, kao i sve druge radnje koje mogu biti deo tog procesa (npr. prevoz, skrivanje, zabranu kretanja i sl.).

Do eksploatacije uvek dolazi, i ona se uvek sprovodi upotrebom sile, pretnje, prevarom, zloupotrebom ovlašćenja i/ili zloupotrebom teškog položaja, otmicom ili na neki drugi način. Kada se radi o trgovini decom, nije važno koje sredstvo je upotrebljeno, tj. govorimo o trgovini ljudima čak i kada nije bilo pretnji, prinude, zloupotrebe položaja i slično.

(Telegraf)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading