PRVAK DANIMA TRPEO NASILJE OD UČENIKA SEDMOG RAZREDA U SREMSKIM KARLOVCIMA: "Majke dežuraju ispred škole da se uvere da je dete bezbedno" - stigao i ODGOVOR škole

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dete prvi razred koji pohađa osnovnu školu u Sremskim Karlovcima prošle nedelje je u tri navrata pretrpeo nasilje od učenika sedmog razreda - udarac o zid slepoočnicom, udarac u prepone, kao i pretnje smrću, tvrdi njegova majka.

PRVAK DANIMA TRPEO NASILJE OD UČENIKA SEDMOG RAZREDA U SREMSKIM KARLOVCIMA: "Majke dežuraju ispred škole da se uvere da je dete bezbedno" - stigao i ODGOVOR škole

Foto: shutterstock,google.com/maps/prinscreen

Majka I.L. iznela je detalje nasilja koje je doživeo njen sin, inače đak prvak u osnovnoj školi u Sremskim Karlovcima. Prvi napad kako kaže, desio se 20. maja. 

- Taj dečak, koji je od mog sina stariji duplo, prvo ga je u ponedeljak gurnuo u školskom toaletu, tako da je on slepoočnicom udario o zid. On je odmah to prijavio svojoj učiteljici i dobio obećanje da će reagovati ukoliko se tako nešto ponovi. Zbog toga nam ništa nije ni govorio taj dan. U utorak prilikom ulaska u zgradu škole isto dete mog sina udara kolenom u genitalije, on prijavljuje učiteljici i dobija obećanje da će se problem rešiti na velikom odmoru. Na velikom odmoru od nje ni traga ni glasa i moje dete opet žrtva nasilja, dobija batine. O svemu ovome saznajemo od njega, niko od nadležnih iz škole nije nas obavestio - priča I. L za "Blic", majka sedmogodišnjaka čije ime nije objavljeno radi zaštite identiteta deteta.

Nakon toga, ona je zvala učiteljicu kako bi sve prijavili policiji.

- Tek u sredu smo suprug i ja pozvani u školu, na sastanak na kojem nam je rečeno da moramo da čeličimo dete jer je nasilje svakodnevnica, kao i da dežurni nastavnik ne sme da uđe u školski toalet! Moj mozak ni uz najbolju volju nije u stanju to da prihvati. Ja dete od 7 godina šaljem u školu da uči, a ne u rat. U to vreme na roditeljskoj vajber grupi dobijamo obaveštenje da se slučaj budno prati od ponedeljka. Od ponedeljka moje dete doživljava vršnjačko nasilje trećeg stepena u tri navrata. Mi o tome nismo obavešteni iz škole. Kako onda da imamo poverenja da će se zaista i raditi na tome da se nasilje spreči po svaku cenu? - pita i konstatuje u isto vreme sagovornica.

Bojkot roditelja

Zbog svega što se dogodilo jedan deo roditelja je bilo za to da se u četvrtak nastava bojkotuje, što znači da decu taj dan neće poslati u školu. Neki roditelji su pak odustali, i poslali decu u školu.

- Nama koji nismo poslali decu u školu, napominjem iz straha za njihov život, nadležni iz škole sugerišu da postoje posledice za takvu odluku po nas i decu. Istovremeno, direktorka piše da je škola bezbedna za svu decu. Ja samo želim da moje dete ide redovno u školu koja će za njega i svu decu biti bezbedna. Pojedine majke dežuraju ispred škole čitavu smenu da se uvere da je dete bezbedno. Prosto ne mogu da prihvatim da je to normalno - kaže ona.

Prijavljen slučaj

- Još jedan apsurd je da škola nama saopšti da je o slučaju vršnjačkog nasilja prema našem sinu saznala od policije, a u isto vreme kažu kako sve pomno prate od ponedeljka. Policiju su oni trebali obavestiti, a ne mi. Naš sin je upućen u Dečiju bolnicu od strane pedijatra, nakon tog drugog napada i udarca u prepone. Naravno da smo odmah prijavili policiji, čim nam je sin ispričao. Takođe smo prijavili na platformu "Čuvam te" odakle je obaveštena i Školska uprava o svemu. Pisali smo i Ministarstvu prosvete, ombudsmanu... Angažovali smo i advokata. Sve smo preduzeli kako bi naš sin mogao bezbedno u školu - navodi I. L. i pojašnjava:

- Mi samo želimo da uprava škole ovo reši na adekvatan način. Ako ne mogu sami, neka uključe nadležne institucije. Moj sin voli svoju učiteljicu i želi da se sve reši do četvrtka da zajedno sa svojom učiteljicom i drugarima ide na ekskurziju. Da se ova trauma što pre završi. Ne jedemo i ne spavamo od kada sve ovo traje - zaključuje.

Odgovor škole

Blic je kontaktirao osnovnu školu, ovo je njihov odgovor:

- Povodom prijave roditelja učenika prvog razreda dana 22. maja 2024. godine, škola je odmah po saznanju i informacijama koje je dobila od Policijske stanice Sremski Karlovci, preduzela radnje u okviru svojih nadležnosti, postupajući u skladu sa Protokolom o postupanju ustanove u odgovoru na diskriminaciju, nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje - navodi se u odgovoru.

- Napominjemo da je škola o ovom događaju obavestila i nadležnu Školsku upravu Novi Sad. Policija ispituje okolnosti o incident u skladu sa svojim nadležnostima. Po proceni će biti uključene i ostale nadležne institucije iz spoljašnje mreže zaštite, Centar za socijalni rad, Dom zdravlja, sa kojima će škola intenzivno sarađivati kako bi učenik koji je počinio nasilje promenio i usvojio društveno prihvatljive obrasce ponašanja - navela je direktorka osnovne škole u Sremskim Karlovcima.

Nedelju dana kasnije, roditelji maltretiranog prvaka su ponovo posetili školu i kako navodi majka I. L, dobili su garancije da će njihov sin biti bezbedan i zaštićen u svakom smislu, tako da su doneli odluku da od danas mališan ponovo sedne u školsku klupu sa svojim drugarima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (2)

Loading
Princip

28.05.2024 16:29

Da olakšamo roditeljima osnovali smo grupu sportista kik-box , i box i džudo koji su volonteri ims nas 50 za sada već znamo ko je taj nasulnik orvi je na spisku , mi smo nemilosrdni , lomljenje ruku i šaka i nogu , neka se spremi taj baja za sasranak sa nama sastanak će biti munjevit i efikasan ......💪💪💪

Ja pa ja

28.05.2024 22:29

@Princip - Vi ste idioti!