RODITELJI NASTRADALE I RANJENE DECE IZ "RIBNIKARA" TUŽE MAJKU I OCA DEČAKA UBICE! Već angažovali advokate, a evo i šta mogu da očekuju!

Autor:

Hronika

10.06.2023

21:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

S obzirom na to da dečak koji im je usmrtio decu nije krivično odgovoran jer u vreme izvršenja krivičnog dela nije imao 14 godina, i njemu po zakonu ne može da se sudi, majke i očevi ubijenih i ranjenih odlučili su da sami pokrenu postupke pred sudom.

RODITELJI NASTRADALE I RANJENE DECE IZ "RIBNIKARA" TUŽE MAJKU I OCA DEČAKA UBICE! Već angažovali advokate, a evo i šta mogu da očekuju!

Foto: Youtube. Facebook

Porodica Kecmanović

Roditelji ubijenih i povređenih učenika OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, spremaju tužbe protiv oca i majke dečaka (13), koji je 3. maja počinio masakr u ovoj beogradskoj školi, saznaje Kurir.

Kako navodi dobro obavešten izvor, roditelji žrtava već su angažovali advokate, koji pripremaju privatne tužbe.

- Neutešni roditelji žrtava iz škole na Vračaru odlučili su da potraže pravdu na sudu i tužiće roditelje dečaka koji im je naneo nezamislivu patnju - kaže izvor i dodaje:

- S obzirom na to da dečak koji im je usmrtio decu nije krivično odgovoran jer u vreme izvršenja krivičnog dela nije imao 14 godina, i njemu po zakonu ne može da se sudi, majke i očevi ubijenih i ranjenih odlučili su da sami pokrenu postupke pred sudom.

Naoružan pištoljima

Podsetimo, učenik sedmog razreda je kobnog jutra došao u školu naoružan očevim pištoljima i molotovljevim koktelima. Po ulasku u školsko dvorišto, a kada je već zvonilo za početak prvog časa, on je prvo pucao u školskog čuvara D. V. i ubio ga. Potom je u holu škole i kabinetu istporije ubio devetoro đaka, dok je njih petoro ranio, kao i nastanicu istorije.

Republika

Foto: republika.rs

Kosta Kecmanović i pištolj kojim je izvršio masovno ubistvo

 

Advokat Slavka Babić objašnjava da roditelji imaju pravo da podnesu tužbu protiv roditelja maloletnika.

- U konkretnom slučaju radi se o građanskoj parnici koja se pokreće tužbom radi naknade nematerijalne štete, koja je regulisana Zakonom o obligacionim odnosima. Roditelji odgovaraju po principu objektivne odgovornosti - bez obzira na njihovu krivicu, koja se u ovom slučaju pretpostavlja, a odgovornosti se mogu osloboditi ako dokažu da je šteta nastala usled više sile, da štetu nisu mogli predvideti ili sprečiti, što je u praksi gotovo nemoguće dokazati - rekla je advokatica.

Ona je dodala i da strana koja tuži u ovom konkretnom slučaju može da tuži i školu u kojoj se dogodio zločin.

- Postoji situacija kada maloletnik štetu pričini kao u ovom slučaju dok se nalazio pod nadzorom škole. Škola može da se oslobodi odgovornosti ako dokaže da je nadzor nad maloletnikom vršila na način na koji je bila obavezana - objašnjava Slavka Babić i dodaje da roditelji žrtava mogu da tuže i samog dečaka - počinioca zločina.

- Dakle, porodice oštećenih naknadu nematrijalne štete usled smrti bliskog lica mogu da traže od roditelja maloletnika, od škole i od samog maloletnog, pod uslovom da je sposoban za rasuđivanje, a stariji je od sedam godina - navela je.

U pritvoru i pod istragom

Inače, otac dečaka Vladimir Kecmanović se od nemilog događaja nalazi u pritvoru zbog sumnje da je počinio krivično delo protiv opšte sigurnosti jer je, kako se sumnja, obučavao u streljani maloletnog sina da puca i nije adekvatno obezbedio sef u kom je držao pištolje, za koje ima dozvolu. I majka dečaka Miljana Kecmanović je na udaru pravde. Naime, protiv nje je pokrenut predistražni postupak kako bi se utvrdilo da li je eventualno počinila krivično delo zapuštanje i zanemarivanje maloletnog lica.

(Republika/Kurir)

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
..

10.06.2023 22:25

Želim roditeljima slomljenog srca da pronađu pravdu i duševni mir.

Pedjolino

11.06.2023 21:52

Auuu toliko pate,da vec im pare bitne,strasno,eeee to su budzovani,a da je ubijeno dete od siromaha nekog ti roditelji bi se u grudi bili,tuzbe ni na pamet im nebi pale u tuzi!!!

Svetlana

15.06.2023 23:24

@Pedjolino - Niste u pravu, za svaki zlocin mora da postoji kazna.Usmrceno je 10 divne neduzne dece i sedmoro ranjeno.Ako monstrum nije krivicno odgovoran,moraju roditelji da snose krivicu.

aca

02.07.2023 21:56

@Pedjolino - Ne lupetaj i ne vredjaj roditelje pobijene dece, sram te bilo! Ako ti budes u njihovoj situaciji prastaj roditeljima ubice svog deteta koliko god hoces a u medjuvremenu ostavi te neutesne i napaćene roditelje da dobiju makar promil (a nije ni milioniti deo promila) ovozemaljske pravde!