"OVO JE ODRAZ STRAHA I PANIKE! NAJBLAŽE REČENO TUŽNO, PRIMITIVNO!": Oglasio se Nenad Jezdić nakon što mu je zabranjen ulazak na Kosovo!

Autor:

Zabava

14.05.2024

13:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glumac je ogorčen zbog odluke da se spreči izvođenje monodrame "Knjiga o Milutinu" u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću.

"OVO JE ODRAZ STRAHA I PANIKE! NAJBLAŽE REČENO TUŽNO, PRIMITIVNO!": Oglasio se Nenad Jezdić nakon što mu je zabranjen ulazak na Kosovo!

Foto: ATA Images

Kultna predstava "Knjiga o Milutinu" trebalo je da bude izvedena pred publikom u Kosovskoj Mitrovici, a potom i u Leposaviću, međutim do toga neće doći. Vlasti privremenih institucija samouprave u Prištini, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, zabranile su danas da pozorišna oprema neophodna za izvođenje predstave "Knjiga o Milutinu" Zvezdara Teatra bude prevezena na Kosovo u Metohiju, čime su onemogućili da se ova predstava, u kojoj glumi Nenad Jezdić, odigra u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću.

- Ne dozvoliti Srbima ili bilo kome da prisustvuje izvođenju svog kulturnog, duhovnog i slavnog nasleđa kroz predstavu "Knjiga o Milutinu", jeste odraz straha i panike, sreća pa je ova monodrama, na moju veliku radost i ponos, antiratna drama - poručuje Nenad Jezdić i dodaje:

Republika

Foto: Tanjug/Nikola Vukelić

 

Najblaže rečeno tužno! Nedopustivo je donošenje ovakve odluke, ko god da odlučuje, da li će se nešto igrati ili ne. Ovo nedelo je suštinska slabost i nemoć, a samo izgleda i čini se silna i to prema jednom pozorištu. Necivilizacijski čin, antikulturni i antipozorišni - ogorčen je Nenad Jezdić.

Glumac je poručio za domaće medije da je donošenje ovakve odluke nedopustivo, ko god da odlučuje, da li će se nešto igrati ili ne.

Ipak, Jezdić ističe da je "Knjiga o Milutinu" antiratna drama, te da bi bio srećan da je čuju i Albanci na Kosovu. Naglasio je da ova monodrama postavlja ljudsku i moralnu dilemu, te da se ne svrstava ni u jednu ideologiju ili politiku, već samo postavlja pitanje svih nerazumevanja i stradanja, kako svog, tako i drugih naroda sa ovih prostora.

Republika

Foto: ATA Images

 


Razočaran zbog zabrane izvođenja predstave Jezdić navodi da je "Knjiga o Milutinu" nešto što danas svi treba da čuju, ali da ga zabrane i granice za kulturu nimalo ne iznenađuju u atmosferi najveće stigmatizacije srpskog naroda u proteklim decenijama.

- Sve u svemu, ovo je izuzetno primitivno - zaključio je glumac.

Ova predstava rađena je prema istoimenom romanu Danka Popovića. Premijerno je izvedena na Dan primirja u Prvom svetskom ratu 11. novembra 2021. godine.

Glavni lik u ovoj priči je seljak Milutin, kog igra Nenad Jezdić, a govori nam o svojoj tragičnoj sudbini, ali i o sudbini celokupnog srpskog narod posle Sarajevskog atentata.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading