SPREMITE KIŠOBRANE! Ovi delovi Srbije biće večeras na udaru obilnih pljuskova!

Autor:

Vesti

19.05.2024

18:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U pojedinim delovima zemlje moglo bi pasti od 30 do 50 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i više.

SPREMITE KIŠOBRANE! Ovi delovi Srbije biće večeras na udaru obilnih pljuskova!

Foto: Shutterstock

Kiša

Današnji dan u Srbiji karakteriše toplo i sparno vreme, sa temperaturama koje prelaze 30°C na severu zemlje, dok je nešto svežije na jugu i jugoistoku. Međutim, očekuje se nagla promena vremena tokom noći, sa dolaskom oblačnog sistema praćenog pljuskovima i grmljavinom.

Jače grmljavinske oluje sa obilnim padavinama

Očekuje se da oblačni sistem donese snažne grmljavinske oluje praćene obilnim pljuskovima, uz mogućnost pojave grada. U pojedinim delovima zemlje moglo bi pasti od 30 do 50 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i više. U večernjim satima i tokom noći ka ponedeljku, ovaj sistem će se premeštati ka centralnim i južnim predelima Srbije, uz intenzivna električna pražnjenja.

Nastavak nestabilnog vremena tokom naredne sedmice

Nakon noćašnjih grmljavinskih procesa, nestabilno vreme očekuje se i tokom većeg dela naredne sedmice. Prognoze ukazuju na povremene lokalne pljuskove i grmljavinu, sa idealnim uslovima za razvoj novih grmljavinskih oluja praćenih obilnim padavinama. Očekuje se da maksimalne temperature budu oko ili preko 25°C, uz ostatak nedelje koji će biti sparan, pre nego što temperature padnu ka kraju sedmice.

Prljave padavine od pustinjskog peska i prašine iz Sahare

Zbog izraženih južnih strujanja, viši slojevi atmosfere prenose čestice pustinjskog peska i prašine iz Sahare nad naše područje, što može rezultovati pojavom prljavih, odnosno obojenih padavina. Već su zabeležene padavine ovog tipa širom južne, jugoistočne i istočne Srbije tokom prethodne noći i jutra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading