"BOGOHULJENJE JE KRISTITI SE U PREVOZU": U autobusu nalepljena poruka, sa objašnjenjem, o kojoj se priča (FOTO)

Autor:

Vesti

18.05.2024

23:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan korisnik društvene mreže Reddit na svom nalogu podelio je poruku iz gradskog prevoza u Beogradu koja je svima privukla pažnju.

"BOGOHULJENJE JE KRISTITI SE U PREVOZU": U autobusu nalepljena poruka, sa objašnjenjem, o kojoj se priča (FOTO)

Foto: Shutterstock

U poslednje vreme sve više ljudi, kako starih, tako i mladih, praktikuje da se krsti dok prolazi pored pravoslavne svetinje ili ulazi u gradski prevoz. Ovaj čin je izazvao različite reakcije i mišljenja, pa je jedan Beograđanin odlučio da razreši dilemu i objasni da li se to smatra ispravnim činom.

Teološki aspekt: Motivacija i iskrenost srca

Autor teksta je istakao teološki aspekt krštenja u prevozu, naglašavajući da se ovaj čin može smatrati farisejskim ukoliko se vrši s namerom da se privuče pažnja ili stekne reputacija pobožnosti pred drugima.

 

 

On je istakao da je iskrenost srca i motivacija ključna u vršenju verskih obreda, te da je važno da vernici budu iskreni, ponizni i skromni u svojim duhovnim praksama.

- Dakle, iz perspektive jevanđelja po Mateju, krštenje u prevozu može biti problematično ukoliko se vrši iz farisejskih motiva, kako bi se dobila pažnja, pohvala ili priznanje od ljudi, umesto iskrenog služenja Bogu i izražavanja vere sa poniznim i iskrenim srcem - objasnio je čovek.


Građanski aspekt: Poštovanje prema drugima

U okviru građanskog aspekta, autor je naglasio važnost poštovanja prema drugim ljudima, vernicima i saputnicima u prevozu. Istakao je da je potrebno decenrirati se od sebe i pružiti pomoć drugima, te da delovanje iz sujeverja ne bi trebalo da zameni prave vrednosti hrišćanskog učenja.


Psihološki aspekt: Decentriranje od sebe

Autor je naglasio da je važno prepoznati motivaciju iza krštenja u prevozu i da trebamo težiti ka dubokom odnosu sa Bogom, umesto da se fokusiramo na spoljašnje pokazivanje vere pred drugima. Podstakao je čitaoce da budu dobri ljudi i pravi hrišćani, a ne paganski sujeverni.

Ovaj tekst je pokrenuo različite reakcije među korisnicima društvenih mreža, sa podrškom istomišljenika ali i sa humorističkim komentarima. 

"Kako da se ne krstiš kad uđeš npr u 95", "Ali kad se krste na bickli i puste volan i padnu, neće im ni Bog pomoći", "Danas ulazim u bus i žena se krsti pri ulasku u bus, prvi put u životu to vidim", pisali su korisnici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading