SENZACIONALNO OTKRIĆE! Evo šta su radnici gradilišta pronašli pod zemljom pored SKUPŠTINE SRBIJE: Arheolozi oduševljeni

Autor:

Vesti

14.05.2024

06:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na gradilištu pored Skupštine Srbije postavljaju se prvi šipovi. Javna podzemna garaža na uglu Vlajkovićeve i Kosovske imaće 284 parking mesta.

SENZACIONALNO OTKRIĆE! Evo šta su radnici gradilišta pronašli pod zemljom pored SKUPŠTINE SRBIJE: Arheolozi oduševljeni

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Rimski sistem za prečišćavanje vode neočekivano pronađen na gradilištu koSkupštine Srbije.

Konačno se čuju mašine na gradilištu kod Skupštine. Mesecima je tu samo stajala razrovana zemlja. Radove na parkingu zaustavili su arheolozi zbog nalazišta koje se ukazalo još prošlog leta, piše RTS. 

Na gradilištu pored Skupštine Srbije postavljaju se prvi šipovi. Javna podzemna garaža na uglu Vlajkovićeve i Kosovske imaće 284 parking mesta.

„Ovde imamo četiri nivoa garaže, tako da je to dosta velika visina, odnosno dubina koju treba obezbediti da prosto ne upadne zemlja unutar tog prostora i kreće se gradnja jedne po jedne ploče”, kaže Marko Stojčić, urbanista.

Prošle godine na ovom mestu pronađeno je vredno arheološko nalazište. Tokom šest meseci petnaestak arheologa otkrilo je ostatke antičkog Singidunuma i rimskih grobova, ali i nešto što ih je posebno iznenadilo.

„Nismo očekivali da ćemo naći na ovom prostoru, tu su ostaci tog rimskog vodovoda koji smo pronašli. On je odlično očuvan u dužini od skoro 70 metara. To je jedna ozidana cev bila kamena, obložena tim hidroizolacionim malterom i jedan, da kažem slično nešto današnjem šahtu, ali to je neki sistem koji je služio za prečišćavanje vode. Ovde je dosta jasno da je bila vodovod, s tim što voda nije bila voda za piće nego tehnička voda koja je služila za poretanje nekih mašina”, rekao je arheolog Milorad Ignjatović.

Sve što je pronađeno na arheološkom nalazištu kod Skupštine trenutno se nalazi u deopoima Muzeja grada. Neki predmeti postaće deo njegove stalne postavke, a neki će biti izloženi u parku iznad javne garaže.

„Reč je o pokretnim nalazima i i dislociranim delovima rimskog vodovoda i antičih grobnica. Što se tiče delova rimskog vodovoda koji je dislociran i antičkih grobnica, oni će nakon konverzacije i pripreme biti vraćeni nakon izgradnje garaže u Vlajkovićevoj, odnosno biće formiran arheološki park na prostoru gde se nalazi garaža”, izjavio je viši konzervator u Muzeju grada Beograda.

„Imaćemo moderniji park, mi ga nazivamo Rimski park, upravo zbog ovih arheoloških ostataka koji će se naći na površini. Gledaćemo i da te dečje sprave budu isprojektovane, izvedene u tom duhu”, dodaje Stojčić.

Trebalo bi da radovi budu završeni do kraja sledeće godine.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading