ULOVLJENA DŽINOVSKA AJKULA KOD BUDVE: Teška 200 kilograma i dugačka 3 metra (FOTO)

Autor:

Svet

18.05.2024

16:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Modrulj, ili plava ajkula, važi za jednu od najlepših i najrasprostranjenijih vrsta ajkula na svetu.

ULOVLJENA DŽINOVSKA AJKULA KOD BUDVE: Teška 200 kilograma i dugačka 3 metra (FOTO)

Foto: S.Stepanović, Shutterstock

Član Kluba za sportski ribolov “Širun”, Rajko Bojanović, postigao je izuzetan ulov u budvanskom akvatoriju, uspevši da uhvati modrulja teškog između 150 i 200 kilograma.

Ovaj morski predator, poznat i kao plava ajkula, dugačak više od tri metra, ulovljen je na plivajući parangal u blizini Budve. Bojanović je najavio da će preparirani primerak modrulja biti izložen u Prirodnjačkom muzeju Crne Gore, sa planiranom izložbom u septembru.

 

 

 

Modrulj, ili plava ajkula, važi za jednu od najlepših i najrasprostranjenijih vrsta ajkula na svetu. Njegovi ulovi iz proteklih godina ukazuju da se ova vrsta najčešće viđa u Jadranskom moru tokom proleća. Prema podacima Instituta za biologiju mora u Kotoru, ovo je verovatno povezano sa reproduktivnim aktivnostima jedinki modrulja, koje se u ovo doba godine pare i rađaju mlade.


Modrulj – najzastupljenija pelagična ajkula Jadrana

Iako se modrulj kao najzastupljenija pelagična ajkula Jadrana viđa tokom cele godine, gotovo polovina jedinki zabeležena je samo u maju mesecu. Prema saopštenju Instituta za biologiju mora u Kotoru, ovo može biti povezano sa reproduktivnim aktivnostima ove vrste ajkule, koje se tokom proleća pare i donose mlade na svet. Ovi podaci ukazuju na značajan period aktivnosti modrulja u Jadranskom moru, posebno tokom proleća.

Uzbuđenje oko ulova ovakvih impresivnih morskih predatora kao što je modrulj dodatno naglašava važnost očuvanja morskog ekosistema i upravljanja ribolovom u ovim područjima. Rajko Bojanović je svojim ulovom još jednom skrenuo pažnju javnosti na bogatstvo morskog sveta Crne Gore i potrebu za njegovim očuvanjem.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading