SAVETI PROFESIONALNIH BAŠTOVANA: Koje je najbolje doba za sadnju ruža

Autor: Aleksandar Novaković

Lifestyle

15.05.2024

23:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Razmišljate o tome da posadite ruže u svoju baštu, ali niste sigurni kada je najbolje vreme za to?

SAVETI PROFESIONALNIH BAŠTOVANA: Koje je najbolje doba za sadnju ruža

Foto: Shutterstock

Profesionalni baštovani navode nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir prilikom odlučivanja o vremenu sadnje ruža.

Klima kao ključni faktor

Prema rečima Sare Bendrik, izvođačice radova na pejzažu i portparolke ,,Stihl USA", vreme sadnje ruža zavisi od klime u kojoj se nalazite. Opšte pravilo je da je jesen pogodna za sadnju u toplijim krajevima, dok je u hladnijim klimatskim uslovima preporučljivo sačekati proleće.

Prednost ranog proleća

Međutim, Grejs Polson, suosnivačica ,"Grace Rose Farm", ističe da je najbolje vreme za sadnju ruža rano proleće za većinu klimatskih uslova. Kada nestane poslednji mraz zimske sezone, sunčano vreme omogućava ružama brži rast.

Izbegavanje letnje sezone

Polsonova naglašava da je najgore vreme za sadnju ruža tokom letnjih meseci, zbog povećane toplote koja zahteva intenzivnije zalivanje kako bi se sprečilo isušivanje biljaka.

Foto: shutterstock

Uz malo truda vaše ruže će cvetati tokom cele godine

Važnost odabira lokacije

Ključni faktor uspešnog uzgoja ruža jeste odabir odgovarajuće lokacije. Ruže zahtevaju najmanje šest sati direktne sunčeve svetlosti svakog dana, zato je važno izabrati sunčano mesto koje će im to omogućiti.

Saveti za sadnju ruža:

Dajte im prostora. Polsonova kaže da je ružama potreban prostor da bi cvetale, pa preporučuje da svaku posadite na udaljenosti od četiri do pet stopa.
 

  • Zalijte ih na pravi način. „Dobro zalijte svoje ruže. To istovremeno sprečava bolesti i podstiče snažan rast korena što čini biljku zdravijom u celini“, kaže Polsonova.
  • Obezbedite hranljive materije. Polsonova predlaže dodavanje prirodnih sastojaka kao što je prirodno đubrivo u svoju rutinu uzgoja ruža. "Posipanje šolje brašna ili peleta od lucerke oko osnove vaših ruža sa puno vode će pomoći da se stimuliše njen rast".
  •  Uzmite rukavice. Bendrik preporučuje zaštitu ruku - Rukavice su vaš prijatelj kada sadite ruže.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading