NA VELIKU SUBOTU TRADICIONALNO SE PRAVI USKRŠNJAK: Evo šta je to i kako se mesi (RECEPT)

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Recept koji se tradicionalno priprema za praznike.

NA VELIKU SUBOTU TRADICIONALNO SE PRAVI USKRŠNJAK: Evo šta je to i kako se mesi (RECEPT)

Foto: Shutterstock

Pravoslavna crkva i vernici veruju da je Hristos na Veliku subotu telom u grobu, a duhom u Adu, a u isto vreme “na prestolu bio sa Ocem i Duhom, samim tim što je On sveprisutni Bog, neodvojiv od druga dva lica Svete Trojice”.

Na Veliku subotu je Isus Hristos pokazao da je došao kraj starom veku koji je bio obeležen svetkovanjem subotnjeg dana, i otpočeo novi vek u kome se svetkuje dan njegovog vaskrsenja. 

U nekim krajevima Velika subota se zove i Strašna subota, Zavalita subota, Crvena i Dugačka. Ti nazivi podsećaju na muke Isusa Hrista. Na sutrašnji dan je važno da učinite neko dobro delo jer naši najstariji veruju da je to važno zbog muka koje su se desile Isusu Hristu.

Na Veliku subotu se vrše pripreme za važan praznik koji je pred nama, Vaskrs. Priprema se trpeza i gozba na kojoj treba da prisustvuje cela porodica. Takođe, na taj dan ne radi se u polju i žene ne rade ručne radove. Isto, ovaj dan prolazi u miru, bez veselja i galame, sve do nedelje, do dana kada je Hristos vaskrsnuo.

Foto: Unsplash/ Oleg Bilyk

Priprema kolača uskršnjaka za Vaskrs

Priprema uskršnjaka

Sutra, na Veliku subotu sprema se uskršnjak odnosno kolač. U pitanju je kolač koji je "okićen" bosiljkom i treba da bude utisnuto slovo na njemu. Takođe, na sredinu kolača stavlja se jaje i to jedno belo, a onda se time deca kasnije daruju na Vaskrs.

Recept za uskršnjak 

  • 900 g brašna + za mešenje
  • 1 kvasac (40 g)
  • 4 kašike šećera, u vrh
  • 2 kašičice soli, ravne
  • 2 cela jajeta
  • 1 žumance za premazivanje
  • 0,5 l mleka
  • 2 šoljice ulja

Priprema:

U brašno stavite malo soli. Mleko sipajte u šerpu i dodajte šećer, a potom i kvasac. Zatim nauljite zadnju stranu papira za pečenje i stavite u posudu u kom ćete peći uskršnjak. U brašno dodajte dva cela jajeta i dve male šoljice ulja. Potom se u brašno i jaja stavi dignut kvasac (koji je stajao 15 minuta). Testo sjedinjujte rukama u šerpi dok ne formirate loptu. Kada umesite testo ostavite oko 20 minuta na toplom da nadođe. Kada je testo nadošlo prebacite ga na radnu površinu i formrajte tri lopte od testa. Od loptica napravite tri dugačke pletenice, ali nikako previse tanke. Ispletite pletenicu od testa. Pletenicu savijete u krug i stavite u pleh u kom će se peći. Premažite je jednim žumancetom. Da bi ostalo mesta za jaje, stavite ljusku od jajeta na sredini da se čuva oblik. Stavite u već zagrejanu rernu da se peče na 200 stepeni oko sat vremena.

Posle 20 minuta pečenja stavite foliju preko da jelo ne gori.

Prijatno!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading